Obama uttalar sig om Palin

New York 35 dagar kvar. Barack Obama talar om Sarah Palin! I ett ovanligt uttalande till Entertainment Tonight som Washington Posts presidentvalsblogg The Trail refererar till säger han att likheten mellan Palin och Tina Fey som nyligen parodierat henne på TV-programmet Saturday Night Live är slående. Samtidigt säger han att om programmet skulle karikera honom så skulle nog fokus ligga på hans stora öron.

Feys parodi på Palin har uppmärksammats en hel del här borta, här har ni den (tyvärr kan jag inte lägga upp den här, NBC:s hemsida strular.)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och

Biden och hans uttalanden

New York 35 dagar kvar. Det är inte bara Sarah Palin som kritiseras och ifrågasätts för sina uttalanden. Även hennes demokratiske motståndare till vicepresidentposten Joe Biden har flera gånger sedan han utnämndes vid det demokratiska konventet i augusti kommit med uttalanden som väckt uppmärksamhet.

Jag har tidigare på bloggen skrivit om hur Biden sagt att en TV-reklamfilm från Barack Obamas kampanj som går hårt åt John McCains bristande datakunskaper varit osmaklig men att han sedan ändrat sig och stött reklamens budskap. Biden har ävn flera gånger uttalat sig emot sin presidentkandidat, det rapporterar Washington Post om i denna artikel. Bland annat sade han att han inte stödde ett statligt krispaket för att rädda försäkringsjätten AIG samtidigt som Obama uttalat ett stöd för ett sådant paket. Ett annat Bidenuttalande som väckt uppmärksamhet, som artikeln behandlar, är då han säger att han inte vill stödja utbyggnad av kolkraft, varken vanlig eller miljövänlig. Obama stödjer miljövänligkolkraft särsklit eftersom kolindustrin ger arbete till en stor del av väljarna i viktiga delstater som Ohio och Pennsylvania.

Biden har utöver detta även då han talade om finanskrisen under 1920-talet sagt beskrivit hur Franklin D. Roosevelt  som president 1929 talat om krisen i amerikansk TV. Den påläste i amerikansk historia reagerade nog på detta då Herbert Hoover var president under detta år och TV kom in i de amerikanska hemmen först några decennier senare.

McCainkampanjen och andra republikaner har inte varit sena att försöka spinna på dessa uttalanden. Washington Post-artikeln tar exempelvis upp att det republikanska partiet på sin hemsida har en "Joe Biden Gaffe Clock" med videos en kalender över Bidens många uppseendeväckande uttalanden. Kolla in den här.


 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , och

Bush mer än en lam anka

New York 35 dagar kvar. Nyhetsrapprteringen kring presidentvalet står idag i skuggan av det massiva flödet av tidningsartiklar, TV-inslag, blogginlägg och annat mediastoff om den finansiella krisen och representanthusets nej till det ekonomiska krispaketet. Presidenten George W. Bush höll ett kort anförande i morse där han i likhet med igår vädjade till kongressen att ena sig kring krispaketet. Han sade också att den lagstiftande processen kommer att fortgå. Idag är dock kongressen stäng på grund av det judiska nyåret Rosh Hasana, men på torsdag ska representanthuset samlas igen. Här har ni uttalandet:



Demokrater och republikaner beskyller idag varandra för att krispaketet fallit. Bland annat säger David R. Obey, demokratisk representanthusledamot från Wisconsin, enligt Washington Post att han aldrig sett så svagt ledarskap. Demokrater beskyller även de republikanska representanthusledamöterna för att vara ideologiskt blinda då landet är i kris. Republikanerna å sin sida skyller mycket på den demokratiska representanthustalmannen Nancy Pelosi för att ha hållit ett polemiskt anförande strax innan omröstningen.

Det är emellertid svårt att se att något av de två partierna orsakat krispaketets fall. Sett till hur ledamöterna i representanthuset röstat så blir det uppenbart att det både är demokratiska och republikanska ledamöter som sett till så att förslaget fallit. Av de 228 ledamöter som röstade nej så var 133 av dessa republikaner, vilket är 67 procent av alla ledamöter från partiet. 40 procent av de demokratiska ledamöterna eller 95 av partiets ledamöter röstade emot. Presidenten Bush är således mer än en lam anka då han inte ens har stöd av sitt eget parti i kongressen.

Att ideologisk övertygelse har del i främst de republikanska ney-rösterna torde vara en del i att förslaget föll men som Pia Gripenberg skrev i denna artikel Dagens Nyheter igår så torde det finnas ett betyande inslag av politisk taktik. Förslaget är inte särskilt populärt bland det amerikanska folket som nu genom sina skattepengar ska rädda storbolag som tidigare gjort jättevinster. Då det i samband med presidentvalet även är val till representanthuset så kan den enskilde ledamotens röstande om krispaketet ha stor betydelse för dennes chans att bli omvald av folket i sin valkrets. 

Samtidig går det inte att bortse från att ledaskapet hos både republikanska och demokratiska ledande kongressledamöter varit svagt. De har uppenbarligen missat en hel del i arbetet med att bygga upp ett stöd för lagförslaget innan man lät det debatteras och röstas om i representanthuset. Tiden är i och för sig en aspekt som påverkar detta men de konsekvenser som ett nej skulle komma att få, värdet av börsfallet igår uppgår enligt uppgift till mer än värdet av krispaketet, kan inte varit särsklilt svårförutsägbara. Enighet borde ha värderats högre än snabbhet i detta fall.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och

McCain tänker på sitt yttre

New York 35 dagar kvar. Tycker ni John McCain ser ovanligt fräsch ut trots sina 72 år. New York Post skvallersida Page Six kan avslöja att McCain betalat make up-utbildade Tifanie White som sminkat deltagarna i amerikanska Idol 5 600 dollar för att göra honom snygg inför TV-inslag. McCain vill gärna utmåla sig som erfaren men målar sig uppenbarligen gärna för att undvika att framstå som åldrad.


Idag befinner sig McCain, sminkad eller inte i Des Moines, Iowa medan Barack Obama är i Reno, Nevada. Sarah Palin och Joe Biden har inga offentliga framträdanden under dagen då de förbereder sig inför torsdagens debatt dem emellan.



Läs även andra bloggares åsikter om , , och

Representanthuset sa nej till krispaketet

New York 36 dagar kvar. 207 röster för och 226 röster emot blev resultatet när ledamöterna i representanthuset i eftermiddags röstade om det 700 miljarder dollar stora krispaket som ska rädda den amerikanska ekonomin. Krispaketet är nu åter på förhandlingsbordet samtidigt som Dow Jones index vid stängning fallit med 778 punkter eller nästan 7 procent, vilket är det värsta fallet någonsin under en handelsdag.

John McCain som kan sägas ha investerat mycket personlig prestige i krispaketet när han avbröt sin kampanj för att vara med vid förhandlingarna om det gick hårt åt Barack Obama efter det att förslaget fallit. Doug Holtz-Eakin, politisk rådgivare åt McCain, sade i ett uttalande att det varit Obama och andra ledande demokrater som gjort så att krispaketet fallit. De hade hängett sig åt partipolitik och polemik istället för att som McCain ta krisen på allvar, sade Holtz-Eakin vidare. Han sade även att Obama inte klarat av att ta det ledarskap som krävs av en framtida president.

Obamas kampanj var inte sena att bemöta denna kritik. Bill Burton, talesman för kampanjen, sade att kongressens oförmåga att rösta igenom krispaketet och McCain-kampanjens starkt polemiska uttalande (d.v.s. det ovanstående) är exakt varför det amerikanska folket avskyr Washington. Burton uppmanade även demokrater och republikaner att enas för att undvika en ekonomisk katastrof.

McCains chansning att ta ledarrollen i krispaketet verkar nu då det fallit varit en inte helt lyckad strategi och frågan är hur opinionen kommer att se på detta. Samtidigt kan man fråga sig om presidentvalet nu håller på att bli ett val i skuggan av den ekonomiska krisen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Har Palin blivit ett problem för McCain?

New York 36 dagar kvar. Från att ha framsått som ett trumfkort då hon utsågs till John McCains vice presidentkandidat i slutet av augusti så ifrågasätts nu Sarah Palin av allt fler. Medierna, i synnerhet de liberala, har kritiserat henne och McCains kampanj för att hon sällan ger presskonferenser samt svårigheterna för dem att ställa frågor till henne. Frågetecknen kring hennes förmågor som vice president har särskilt kommit att växa efter hennes intervju med CBS News-ankaret Katie Couric där Palin sade sig ha god utrikespolitisk erfarenhet tack vare närheten mellan Alaska, där hon är guvenör, och Ryssland.

Denna artikel på ABC:s News samlar några av de analytiker och experter som ifrågasätter Palin. Jag kan dock inte bespara er Newsweeks Fareed Zakarias ganska hårda angrepp på henne: "Palin has been given a set of talking points by campaign advisers, simple ideological mantras that she repeats and repeats as long as she can. ("We mustn't blink.") But if forced off those rehearsed lines, what she has to say is often, quite frankly, gibberish." Läs hela Zakarias artikel här.

Även den konservativa debattören Kathleen Parker har kritiserat Palin och menar att hon borde hoppa av. Barack Obama och hans kampanj är dock försiktiga med att kritisera Palin. Man har förmodlingen dragit erfarenhet av Obamas "lipstick on a pig"-uttalande som ledde till att han anklagades för att vara sexistisk. Obama lyfter istället över ansvaret på väljarna att avgöra om de har förtroende för henne eller inte. Samma tongångar hörs från Obamas kampanjstrateg David Axelrod. Se klippet med Palin här:


Watch CBS Videos Online

Palin laddar nu upp inför torsdagens debatt mot den demokratiske vice presidentkandidaten Joe Biden i St. Louis, Missouri. Enligt den här artikeln i Wall Street Journal kommer hon få hjälp av McCains kampanjledare Rick Davis och hans rådgivare Steve Schmidt samt McCains debattcoach Brett O'Donnell.

Demokrater och republikaner överens om krispaketet

New York 36 dagar kvar. Under gårdagen kom de republikanska och demokratiska förhandlarna överens om det krispaket som ska rädda den amerikanska ekonomin. I korta drag innebär paketet att 700 miljarder dollar kan betalas ut. Av dessa ska 250 miljarder betalas ut omedelbart och 100 miljarder till kan betalas ut om presidenten anser att det behövs. För att de resterande 350 miljarderna ska betalas ut så måste presidenten få godkännande av kongressen. Med dessa pengar kommer den amerikanska staten under ledning av finansministern köpa upp aktier i de krisande bolagen vilket ger staten möjlighet att på sikt hämta hem en viss del av sina utgifter.

Presidenten George W. Bush var ute i TV imorse och vädjade till kongressen att rösta igenom krispaketet och just nu debatteras det i kongressens representanthus. Där röstar man om paketet senare idag och på torsdag är det senatens tur att rösta. Så det är en del kvar innan paketet kan sättas i verket och många kongressledamöter har uttalat rätt skarp kritik mot det.

Både Barack Obama och John McCain stöder krispaketet trots att de menar att det har sina brister. De kommer emellertid inte att vara på plats i senaten på torsdag för att debattera och rösta om det, kampanjandet är allt för viktigt. Två artiklar en i New York Times skriven av Patrick Healy och en i Newsweek skriven av Jon Meacham och Evan Thomas båda mycket välskrivna behandlar hur de två presidentkandidaternas reaktioner på finanskrisen visar på hur de handskas med politiska problem, deras politiska ledarskap och hur de ser på det politiska hantverket.

Båda artiklarna framhåller McCain som en impulsiv, rättfram och handlingsorienterad kandidat mot bakgrund av hans agerande i förhållande till den ekonomiska krisen, men även sett till hans val av Sarah Palin och hans reaktioner på Georgien-krisen. Healy skriver att  detta har sin förklaring i McCains fostran i en politisk kultur där den enskilde politikern har ett stort handlingsutrymme. Meacham och Thomas skriver å sin sida att hans personliga egenskaper som den ensamme starke mannen vilket han byggt sin kampanj runt ligger bakom detta. Han är van vid att spela ett högt spel helt enkelt.

Då det gäller Obama så beskrivs han mot bakgrund av sitt agerande som analyserande, lugn och koalitionsbyggande. Healy skriver att detta har sin grund i  Obamas erfarenhet som "comunity organizer". Meacham och Thomas ser å sin sida hur Obamas ovilja att riskera att bli utmålad som "en arg svart man" som en del i hans av vissa sett något passiva hållning.





Debate wrap up

New York 36 dagar kvar. Som jag skrivit tidigare här på bloggen så har de flesta experter och analytiker sett fredagens debatt mellan John McCain och Barack Obama som jämn. McCain ser detta som en seger för honom enligt ett uttalande som New York Times presidentvalsblogg The Caucus fångat upp.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna så tycks McCain dock ha fel. Opinionsundersökningsinstitutet Rasmussen Trackings dagliga undersökningar här visar att McCain inte har hämtat in något på Obama sedan debatten, noterbart är även att Obama inte ökat sin ledning nämnvärt. Enligt denna artikel på MSNBC av Chuck Todd, Mark Murray, Domenico Montanaro och Carrie Dann så har Obama till och med utökat sitt försprång. Även i Real Clear Politics undersökningar här så har försprånget för Obama ökat. Förra veckan skrev jag att Obama enligt Real Clear Politics skulle få 273 elektorsröster om det vore val idag och McCain 265. Nu är siffrorna 301 för Obama och 237 för McCain.

Det verkar således som att McCainkampanjens huvudsakliga spinn av debatten att Obama vid ett flertal tillfällen under debatten sa att McCain hade rätt misslyckats något. Eller är det kanske så att Obamalägret spinn att McCain inte talade något om den arbetande medelklassen lyckadts? Howard Kurtz, kolumnist på Washington Post skriver här en ingående genomgång av spinnens inledningsskede.   


Idag befinner sig Barack Obama i Denver, Colorado, Reno, Nevada och La Crosse, Wisconsin. Joe Biden är i Wilmington, Delaware. John McCain och Sarah Palin är i Columbus, Ohio.



Brännskada istället för valbevakning

New York 36 dagar kvar. Istället för att följa eftersnacket till debatten i fredags så har jag varit engagerad i min flickvän Agnes hand som blev brännskadad i fredagskväll då hon råkade hälla kokhett vatten över den. Debatten kunde vi dock se men på lördagen krävdes vård och vi tillbringade tolv långa timmar på två olika sjukhus här i New York vilket resulterade i en hårt bandagerad högerhand och en ganska handikappad Agnes. Således har det varit jag som fått stå för all markservice här hemma och med gäster på middag ikväll så har det inte blivit så mycket valbevakning av för min del. Men imorgon är det business as usual. Agnes är åter på Generalkonsulatet där hon praktiserar på näringspolitiska avdelningen. Jag själv bänkar mig i det magnifika New York Public Library på femte avenyn, tar en djupdykning i helgens och måndagens valbevakning och lovar att leverar det senaste och skrapaste till er.    

Spinnen har börjat

New York 37 dagar kvar. Bara någon timme efter det att debatten mellan de båda presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama så började de båda kampanjerna att spinna på det som sagts. McCains kampanj var snabbt ute med följande TV-reklam om Obamas svar under debatten som framhöll hur McCain hade rätt i flera av sina anföranden:

 

När jag kom hem från den bar i East Village där jag hade sett debatten så hade ett mail från Obamas kampanj landat i min inbox. Mailet slog fast att Obama stod för förändringar i ekonomin i form av skattesänkningar för medelinkomsttagarna, billigare hälsovård samt satsningar på jobb i miljöenergisektorn samt förändringar i form av tillbakadragande från Irak och satsningar på att komma åt al Qaida och Talibanerna i Afghanistan. McCain å sin sida står för samma politik som Bush stod det vidare i mailet.   

Under dagen idag så har Obamakampanjen även släppt en TV-reklam om McCains finanspolitik. Se den här:




Medierna kryllar förstås av analyser av gårdagens sammandrabbning mellan de två presidentkandidaterna. De flesta menar att debatten var jämn och att ingen av kandidaterna gjorde bort sig. Vaughn Ververs på CBS News presidentvalsblogg Horserace illustrerar detta väl i sin analys här. En annan artikel som också illustrerar detta väl är Mark Prestons på CNN här. 

Första debatten avklarad

New York 38 dagar kvar. Så var den första debatten av tre mellan John McCain och Barack Obama avklarad. Trots att temat var utrikes- och säkerhetspolitik så kom lite över en tredjedel eller cirka 40 minuter av den en och en halv timma långa debatten att ägnas åt den ekonomiska krisen. Båda kandidaterna uttalade som tidigare goda förhoppningar om att ett krispaket snart skulle vara i hamn i kongressen. Deras syn på krisen i ekonomin kändes också den igen. McCain framhöll hur girigheten på Wall Street nu drabbade vanliga amerikanska medborgare medan Obama sammankopplade McCain med nuvarande presidenten George W. Bushs finanspolitik som han menar ligger till grund för krisen. En hel del om skattepolitik blev det också. McCain framhöll slöseriet med skattemedel medan Obama pratade om hur skatterna skulle bli mer progressiva med honom som president.

När så debatten gick in på utrikes- och säkerhetspolitik så var det Irak som först behandlades. Obama gick då hårt åt McCain för att ha stött kriget från början. Han lyfte även fram hur McCain haft fel angående såväl Iraks påstådda innehav av massförstörelsevapen som att amerikanerna skulle ses som befriare då de kom in i Irak och att sunnierna och shiiterna inte skulle tillgripa våld mot varandra. Han tog också upp krigets kostnader i både människoliv och skattepengar. Någon datum då de sista amerikanska trupperna ska lämna Irak fastställde han dock inte. McCain och sin sida pratade främst om det ökade amerikanska militära engagemanget i Irak kallat "the surge" som med framgång dämpat våldet. Han sade att han stött denna förändring i strategi från början och han framhöll samtidigt att Obama motsatt sig den sagt att han inte skulle rösta för den idag trots att han visste att den lyckats. Intressant var här att McCain i motsats till tidigare uttalanden talade om att ta hem trupperna från Irak.  

Sedan gick debatten in på Afghanistan som Obama vill prioritera mer och mer då engagemanget i Irak ska minska. Han tydliggjorde detta i debatten samtidigt som han sade att det var ett strategiskt misstag att USA inte satsat mer militära resurser på Afghanistan då det är där al Qaida har sitt största fäste. Han framhöll även att situationen längs den afghanistansk-pakistanska gränsen och i Pakistan måste få högre prioritet. McCain sade sig vilja se en surge-liknande strategi i Afghanistan för att få bukt med al Qaida, talibanerna och krigsherrarna.

När debatten gick över till frågan om förhållningssätt till Iran var det McCain tog kommandot. Han kritiserade Obamas tidigare uttalande, som han stod fast vid i debatten, att han var beredd att samtala förutsättningslöst med den iranska ledningen. Obama å sin sida utvecklade hur han ville se sådana samtal genomföras i praktiken och han gick in på behovet av diplomati för att nå nedrustning av Iran och andra skurkstater.

Avslutningsvis debatterades förhållandet till Ryssland där de båda kandidaterna stod enade i oron inför utvecklingen i Ryssland och dess närområde samt behovet av att ge Georgien och Ukraina möjlighet att i framtiden gå med i NATO. McCain anklagade emellertid Obama för att vara naiv i sin syn på Ryssland.

Så vem vann då? Jag har svårt att se någon tydlig vinnare av debatten. McCain försökte och lyckades få fram bilden av sig själv som mer erfaren än Obama genom att lyfta fram hur han varit på plats och träffat viktiga aktörer i i stort sätt samtliga länder som behandlades under kvällen. Han fick även ut sin något populistiska agenda rörande den ekonomiska politiken. trots att Obama flera gånger kopplade samman honom med Bushs politik på området. Samtidigt har han svårt att bemöta Obamas kritiik av hans ställningstaganden gällande engagemanget i Irak. Han har även svårt att matcha Obamas tankar om politiken gentemot Afghanistan. Då det gäller Iran så höll han fast vid sin linje som han har starkt stöd för.

För Obama som för sin kampanj på ett något mer abstrakt plan så är debatter i sakfrågor, därför rörde hans debattinlägg ofta McCains ställningstaganden. Samtidigt så har han till stora delar hängt upp sin kampanj på  Irakfrågan och där är han stark. Han har även utvecklat en välgenomtänkt politik gentemot Afghanistan som han fick fram bra. Då det gäller Iran så ger hans uttalande om att han är beredd att gå in i villkorslösa förhandlingar med landets ledare öppet mål för McCain vilket han inte är sen att utnyttja. Obamas tidiga uttlanden under Georigenkriget ligger även de honom till last.

En oavgjord debatt alltså men då har inte spindoktorerna satt igång riktigt ännu. Vi får se hur debatten tolkas och paketeras innan en vinnare kan utses. Mer om det imorgon.




Debatten blir av

New York 39 dagar kvar. Det är nu klart att kvällen debatt mellan John McCain och Barack Obama blir av. McCain säger i ett uttalande att framgångar nåtts i förhandlingarna mellan republikaner och demokrater i kongressen och att han därför nu tänker åka till Oxford, Mississippi för att delta i debatten ikväll. Han säger också att hans kampanj nu återupptas.

Några tankar så här långt

New York 39 dagar kvar. Jag har nu följt presidentvalrörelsen på plats i New York i lite mer än en vecka. När jag började sätta mig in i valrörelsen på allvar var det John McCains utnämning av Sarah Palin som sin vice presidentkandidat som stod i fokus. En Palin-effekt kunde ses, McCains kampanj hade momentum och han tog in det lilla övertag som Barack Obama hade i opinionsundersökningarna.

Men sedan Lehman Brothers begärdes i konkurs förra måndagen och Dow Jones och Nasdaq bara rasade och rasade så kom krisen i den amerikansk ekonomin att hamna i topp på de båda presidentkandidaternas respektive agendor. Obama kunde i och med detta återta kommandot i valrörelsen främst till följd av att McCain "mini-flipp-floppat" kring vilken politik han skulle föra gentemot finanssektorn och hans tidigare stöd till presidenten George W. Bushs ekonomiska politik.

Så kom McCains besked i onsdags om att han skulle avbryta sin kampanj och bege sig till Washington för att delta i de politiska förhandlingarna om ett krispaket för ekonomin samt att han ville ställa in fredagens debatt mellan honom och Obama. Allt vändes på ända igen. Var detta ett försök av McCain att ta kommandot i frågan om ekonomin och kommer han lyckas? Ville han ställa in debatten som ska handla om det för honom starka ämnet utrikes- och säkerhetspolitik för att hans läge i opinionen var så dåligt? Eller ville han bara stressa Obama lite, locka in honom på ett osäkert spår i valrörelsen och se vilka misstag han skulle kunna tänkas göra? Dessa frågor, alla intressanta för valrörelsens utgång, kommer säkerligen att få sitt svar under de närmaste dagarnas kampanjande. 

Den här händelsutvecklingen visar hur snabbt det kan svänga i den här valrörelsen. En händelse, stor eller liten, kan få ett stort genomslag för valrörelsen är överalllt och dygnet runt. Det är också så många aktörer inblandade. De båda kampanjerna med anhängare förstås men även tidningarnas ledarskribenter, kolumnister och bloggare, de stora TV-kanalerna och deras experter och så finns också radioprogramledarna och hela bloggosfären där som vill påverka valutgången. Att dominera agendan blir för de två kampanjerna därför mycket svårt och de har därmed denna osäkerhet att ta hänsyn till. Därför är McCains belut att ställa in sin kampanj ett högt spel.

En annan iakttagelse som jag gjort är hur smutsig valrörelsen är. Var och varannan dag lanserar de båda kampanjerna nya TV-reklamfilmer som allt som oftast smutskastar motkandidaten. Vid sidan av detta finns en mängd oberoende organisationer som stöder de två kampanjerna och som inte är sena att gå hårt åt motkandidaten.

Detta ter sig något motsägelsefullt då både Obama och McCain profilerat sig som enare av landet. McCains kampanj går exempelvis under namnet "Country First" och Obama höll ett bejublat tal på det demokratiska konventet 2004 då han talade om att  ena blåa och röda stater. Möjligheten för de två kandidaterna att verkligen nå en större nationell enighet som president torde emellertid minska om negative campaigning fortsätter vara ett betydande inslag i kampanjerna. De kommande debatterna kan emellertid få betydelse för detta. Antingen kan de spä på smutskastningen eller så kan de bli en plattform för de båda kandidaterna att visa vem som har de bästa ledaregenskaperna.



Fortfarande osäkert om det blir någon debatt

New York 39 dagar kvar. Demokraterna och republikanerna i kongressen har ännu på fredagsmorgonen inte kommit överens om något krispaket för den amerikanska ekonomin. Om man inte kommer till någon lösning under dagen och om John McCain infriar sitt ultimatum att inte närvara vid kvällens debatt om kongressen inte enats så kanske det inte blir någon debatt. Läget är mycket osäkert just nu. Vad som såg ganska ljust ut under seneftermiddagen igår tycks nu ha förbytts i ställningskrig efter det att förhandlingar sent ikväll inte lett vidare. Förhandlingarna rör i mycket korta drag hur mycket pengar som ska läggas i krispaketet, hur krispaketet ska betalas ut samt med vilka typer av skatter paketet ska finansieras.

Barack Obama och andra demokrater som Christopher Dodd, senator i Connecticut, kritiserar nu McCain för att ha fört in presidentvalrörelsen in i förhandlingarna och därmed förhala dem. McCain svarar med att det är Obama som försöker göra valrörelse av dem och att han är förhoppningsfull inför en snar lösning.  

För en ingående genomlysning av gårdagens och nattens förhandlingar se denna artikel i New York Times. Washington Post skriver också om förhandlingarna här.

Debate Night

New York 40 dagar kvar. I morgon kväll 21.00 ET eller klockan 03.00 på lördagsmorgonen i Sverige hålls den första debatten mellan de två presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain, om nu McCain ämnar att delta. Debatten som är 90 minuter lång hålls på University of Mississippi i Oxford, Mississippi och de stora TV-bolagen sänder den direkt. 

Som uppladdning rekommenderar jag denna initierade men långa artikel av James Fallows från Septembernumret av The Atlantic. Fallows har sett samtliga debatter som hållits under denna valrörelse. Han lyfter fram de avgörande debattögonblicken i valrörelsen så här långt samtidigt som han ger en  exposé över stora debatthändelser genom presidentvalshistorien. Obamas och McCains debattförmågor analyseras också genomgripande. I artikeln finns även en hel del om främst Obamas men även McCains  förutsättningar att fungera som president.

För den som inte orkar läsa så mycket så innehöll måndagens New York Times två artiklar, en om Obama och en om McCain, om kandidaternas förmågor att debattera. Artikeln om Obama finns här och den om McCain finns här. För en sammanfattning av dessa artiklar, Fallows artikel och några till, läs Martin Gelins artikel på Aftonbladets hemsida här. Per Ahlin på Dagens Nyheters ledarsida skriver i samma anda här

Gemensamt för artiklarna och även för många andra analyser inför morgondagens debatt är att de håller McCain som den bättre debattören av de två presidentkandidaterna. Hans raka, hårda debattstil lyfts i regel fram och många ger honom ett övertag tack vare detta då Obamas lugna och mer analyserande sätt inte anses fungera lika bra i debattsituationer. Att debatten har utrikes- och säkerhetspolitik som tema bör även kunna stärka McCain ytterligare då han anses vara den starkare av de två i dessa frågor. Mot bakgrund av den senaste händelseutvecklingen så kan man nog förvänta sig att det även blir en hel del diskussion kring ekonomin vilket möjligen skulle kunna försämra McCains chanser i debatten.

Republikaner och demokrater överens om krispaket

New York 40 dagar kvar. Medierna här i USA rapporterar nu att republikanerna och demokraterna efter mötet mellan presidenten George W. Bush, Barack Obama, John McCain och flera politiker från kongressen nu enats om utgångspunkterna för ett krispaket för den amerikanska ekonomin. Förhoppningar om att ett krispaket ska kunna slås fast inom några dagar uttrycktes av mötesdeltagare från de båda politiska lägren. Spencer Bachus, republikansk ledamot i representanthuset, var emellertid av annan åsikt. Han menade att ingen överenskommelse nåtts men att man kommit framåt i frågan. För en ingående genomgång av mötet läs den här artikeln i Washington Post.

Den stora frågan är nu hur främst McCain men även Obama kommer reagera på överenskommelsen. Återupptar McCain sin kampanj igen och kommer han närvara vid morgondagens debatt som kommissionen för presidentvalsdebatterna inte har för avsikt att skjuta upp.

Letterman slår tillbaka mot McCain

New York 40 dagar kvar. Igår var det tänkt att John McCains skulle gästa David Lettermans Late Show på CBS. McCains resa till Washington D.C. innebar emellertid att han var tvungen att ställa in sitt besök. Letterman gick därför hårt åt honom i gårdagens program. Kolla in:


Obamas och McCains uttalande om den ekonomiska krisen

New York 40 dagar kvar. Barack Obama och John McCain har vid sidan om deras lilla motsättning kring fredagens debatts vara eller inte vara lyckats enas om ett gemensamt uttalande om den ekonomiska krisen. Här har ni det:

The American people are facing a moment of economic crisis. No matter how this began, we all have a responsibility to work through it and restore confidence in our economy. The jobs, savings, and prosperity of the American people are at stake. Now is a time to come together – Democrats and Republicans – in a spirit of cooperation for the sake of the American people. The plan that has been submitted to Congress by the Bush Administration is flawed, but the effort to protect the American economy must not fail. This is a time to rise above politics for the good of the country. We cannot risk an economic catastrophe. Now is our chance to come together to prove that Washington is once again capable of leading this country.

Både McCain och Obama till Washington

New York 40 dagar kvar. John McCain fick då han ställde in sin kampanj och begav sig till Washington för att medverka i det politiska arbetet för att lösa krisen i den amerikanska ekonomin ironiskt nog fart på valrörelsen. Han fick också fart på presidenten George W. Bush som idag bjudit in McCain och Barack Obama till Vita huset för att diskutera krisen.  Dagens nyheter skriver om det här och Svenska dagbladet har en artikel här. Analyserna av denna utveckling är många denna morgon.

New York Times presidentvalsblogg The Caucus lyfter fram flera analyser här. Dan Balz på Washington Post skriver här i likhet med de analyser som kom ut igår kväll att McCain spelar ett högt spel i det att han av väljarna antingen kan uppfattas visa på det  "...country-first, bipartisan leadership he believes Americans want." eller som desperat, beräknande och övertaktiserande. Vaughn Ververs på CBS News för ett liknande resonemang här. Han framhåller även vilket är intressant att McCain tar en stor risk då han kan komma att kopplas till ett politiskt beslut som kan bli mycket kritiserat. I och med att Obama nu också är på väg till Washington för att även han arbeta för ett beslut om krisen så finns emellertid samma risk för honom. Ververs skriver också att McCain med sitt agerande nu riskerar den utrikes- och säkerhetspolitiska debatten som mycket väl skulle kunna stärka hans kampanj.

Några analyser av Obamas agerande har också dykt upp. Exempelvis skriver Dick Morris och Eileen McGann här i New York Post att Obama är passiv medan McCain agerar. De skriver också att Obama missbedömt faran i den kris som uppkommit samt värdet i McCains agerande.


Idag befinner sig som sagt John McCain i Washington D.C. men innan det är han i New York City, New York tillsammans med Sarah Palin. Barack Obama är innan han reser till Washington D.C. i Clearwater, Florida. Joe Biden är i Greensburg  och Wilkes-Barre, Pennsylvania.

Kungen i New York

New York 41 dagar kvar. Det är inte bara John McCain, Sarah Palin och en mängd internationella höjdare som är i New York den här veckan. Även kung Carl XVI Gustav har kommit hit för att delta evenemanget New York Green Summit som hålls i morgon och som arrangeras av svensk-amerikanska handelskammaren här i New York. Ikväll är kungen även huvudgäst vid Royal Green Award Dinner. Ett evenmang som hålls i samband med Summiten och som även det  arrangeras av handelskammaren.

Idag fick jag en skymt av kungen då han planterade ett träd i Central Park med anledning av att handelskammaren skänkt 10 000 dollar för trädplantering i New York. Medverkade gjorde även handelskammarens chef Renee Lundholm, Sveriges Washington-ambassadör Jonas Hafström och Sveriges Generalkonsul i New York Ulf Hjertonsson. På väg från Central Park såg jag Turkiets president Abdullah Gül.  New York är dessa dagar härligt för en utrikespolitisk junkie som jag. Bild på kungen med följe nedan.



McCain avbryter sin kampanj

New York 41 dagar kvar. En liten nyhetsbomb slog ned på onsdagskvällen. John McCain avbryter nu sin kampanj för att bege sig till Washington D.C. och där delta i det politiska arbetet för att lösa den ekonomiska krisen. McCain som tidigare uttalat tvivel på om president George W. Bush's krispaket på 700 miljarder dollar ska lösa krisen framhåller nu behovet av partiöverskridande samverkan. Han vill också att fredagens debatt mellan honom och Barack Obama ska ställas in. Obama planerar emellertid inte att avbryta sin kampanj och han vill inte ställa in debatten. Han säger även att han tog iniativ till ett gemensamt uttalande om krisen samt att han inte vill föra valrörelsen till Capitol Hill. Svenska dagbladet rapporterar om detta här och Dagens nyheter skriver om det här.

Tydligt är att McCain spelar högt i och med sitt uppbrott i kampanjandet. Visst vill han genom detta visa att han tar den ekonomiska krisen på allvar och att han står för ett starkt ledarskap. Opinionen kommer antingen tolka agerandet som detta eller så kan den se agerandet som uttryck för övertaktiserande. De uttalanden som gjorts av politiker, opinionsbildare och andra visar på detta. Här är några:

New York Times presidentvalsblogg The Causus citerar illustrativt dels den demokratiske guvenören i Pennsylvania Ed Rendells uttalande: “I think this is all political — I wish McCain had shown the same concern when he didn’t show up in the Senate to vote on the extension of the renewable energy tax credit" och dels den republikanske senatorn från Kentucyk Mitch McConnels uttalande: “The threats to Americans, and their homes, savings and retirements, is not a partisan problem and it won’t be fixed with a partisan approach.”

Washington Posts politiska blogg The Fix framhåller här McCains beslut som i högsta grad taktiskt. MSNBC citerar här den republikanske senatorn från Utah, Orrin Hatch som säger: “This is the John McCain I know,” Hatch said in an interview on MSNBC’s “Hardball.” “He is willing to risk [the] election to do what’s right for the country.”

Om McCains beslut är taget av taktiska själ så är det mycket intressant. Sarah Palins och McCains många möten med olika internationella höjdare denna vecka och faktumet att fredagens debatt har utrikes- och säkerhetspolitik som tema skulle kunna ses som en möjlighet för McCain-kampanjen att föra ned ekonomin något på agendan och sätta fokus på frågor där han anses vara starkare. Mot bakgrund av detta kan McCains beslut ses som en indikation på att McCain-kampanjen tror att ekonomin kommer vara en fråga som i hög grad lever ända fram till valdagen och att behovet av att profilera sig som stark ledare i förhållande till den ses som stort. En annan mer orimlig tolkning är att McCain-lägret ser vissa sprickor i sitt övertag då det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken sedan Palin och Joe Biden som har lång erfarenhet i dessa frågor äntrat valrörelsen.

 

Mer polling...

New York 41 dagar kvar. Lite mer polling. MSNBC har börjat läcka ut resultat från deras och Wall Street Journals gemensamma opinionsundersökning som offentliggörs kl. 18.30 här i New York (00.30 i Sverige.) Det som läckt ut är att 40% av de tillfrågade anser att Sarah Palin är kvalificerad för vice presidentposten medan 49% anser att hon inte är det. För den demokratiske vice presidentkandidaten är stödet större. 64% av de tillfrågade anser att han är kvalificerad medan 21% menar att han inte är det. Källan, NBC:s Mark Murray har ni här.

En annan intressant opinionsundersökning refereras i denna artikel av Maggie Haberman på New York Post. Enligt opinionsundersökningen som genomförts av Associated Press och Yahoo! News så ska Barack Obamas stöd från vuxna väljare som under primärvalet röstade på Hillary Clinton idag vara det samma, 58%, som då han gått segrande ur primärvalsstriden i juni. Samtidigt så ska undersökningen, enligt Haberman, visa att fler Hillary-väljare nu stödjer John McCain. Denna utveckling är intressant menar Haberman då kampen om de kvinnliga arbetarklassväljare som Hillary lockat till sig tilltagit inte minst sedan Palin kommit in i valrörelsen.    

Polling

New York 41 dagar kvar. Att försöka sätta sig in i det amerikanska presidentvalet innebär bland annat att dagligen dränkas i opinionsundersökningar. När valet nu närmar sig så kommer opinionsundersökningar av olika slag även bli ett allt vanligare inslag på bloggen. Här följer en genomgång av de senaste dagarnas "Polling":

De nationella opinionsundersökningarna från de stora opinionsundersökningsföretagen (Real Clear Politics, Gallup) och mediabolagen (CBS News, New York Times, ABC News, Washington Post, NBC News, Wall Street Journal, CNN, FOX News visar på ett övertag för Barack Obama. Den största ledningen för honom visar ABC News och Washington Posts gemensamma undersökning som ger Obama ett nio-procentigt övertag. Läs deras artiklar om det här och här. Dagens nyheter rapporter om det här och Svenska dagbladet skriver om det här. NBC News och Wall Street Journals undersökning visar i sin tur det jämnaste läget 47% för Obama och 46% för McCain. I de övriga undersökningarna varierar Obamas övertag mellan tre och fem procentenheter och andelen osäkra mellan sex och tretton procentenheter.

Ser man till Real Clear Politics utförliga undersökning av läget i varje enskild delstat så visar även den att Obama har ett övertag. Enligt undersökningen så har Obama ett stabilt övertag (9-18 procentenheter) eller ett mindre övertag (6-7 procentenheter) i 7 respektive 4 delstater vilket skulle ge honom 202 elektorsröster om det vore val idag. Om man till det räknar in det aktuella läget i de 11 delstater som ser ut att bli valrörelsens battleground states så får Obama ihop 273 elektorsröster och 270 röster räcker för att vinna.

McCain får således ihop 265 elektorsröster, 163 är stabila, 26 är mindre säkra och 71 är från swing states,  om det vore val idag. Detta trots att han skulle vinna viktiga delstater som Ohio och Florida. En intressant iaktagelse som kan göras i Real Clear Politics undersökning är att i de två delstater, North Carolina och Missouri, där McCain har ett mindre övertag så ligger detta på runt 4,5 procentenheter. Dessa stater skulle därmed mycket väl kunna bli swing states vilket ytterligare kan försvåra McCains möjligheter.



Frågan om etnicitet smyger sig in i valrörelsen

New York 41 dagar kvar. Ben Smith och Avi Zenilman skrev för några dagar sedan denna intressanta artikelpolitico.com om hur frågan om Barack Obamas etniska tillhörighet som svart nu dykt upp allt mer i valrörelsen. De lyfter fram en opinionsundersökning som visar att Obamas etnicitet innebär ett 6-procentigt övertag för John McCain. De ser även att faktumet att fredagens första debatt mellan Obama och McCain hålls i djupaste södern kan innebära att frågan om etnicitet uppmärksammas. Till detta kan läggas de kampanjer som förs av oberoende organisationer regionalt och lokalt där Obama kopplas samman med andra svarta politiker som drivit rasfrågan hårt och där han i vissa fall även utmålas som muslim. Jim Rutenberg skriver intressant om dessa kampanjer och deras bakgrund här i dagens New York Times.

Många demokrater inklusive Obamas kampanjledning ser det som problematiskt att valrörelsen styr in på identitetspolitik skriver Smith och Zenilman vidare. Historisk erfarenhet visar att kandidater till offentliga poster från etniska minoriteter haft framgång om de lyckats nedtona frågan om etnicitet. Detta har Obamas strateger tagit till sig vilket kunde ses i Obamas tal vid det demokratiska konventet då han inte nämnde Martin Luther King vid namn trots att det var  på dagen 45 år sedan han höll sitt "I Have a Dream"-tal, menar Smith och Zenilman. En annan indikation på detta är hur Obama med lugn bemötte den republikanske Georgia-kongressmannen Lynn Westmorelands uttalande om Obama och hans fru Michelle som "uppity" (en gammal rasisitisk benämning av framgångsrika svarta som borde veta sin plats). Brent Staples skrev för några dagar sedan en intressant ledare i New York Times om detta och rasfrågans roll i valrörelsen. Läs den här. Även Svenska dagbladets presidentvalsblogg skriver om det här    

Smith och Zenilman skriver också att rasfrågans intåg i valrörelsen ses som problematisk av demokraterna då fokus kan komma att försvinna från den ekonomiska krisen som inneburit att Obama stärkt sin position. De lyfter emellertid fram ett intressant uttalande av den republikanske strategen Todd Harris som menar att de ekonomiska problemen kan skapa etniska spänningar som kan ligga Obama i fatet.

Även McCain-lägret ser, enligt Smith och Zenilman, problem med att Obamas etniska tillhörighet kommer in i valrörelsen. Att lyfta fram etnicitet eller ens anklagas för att föra upp det på agendan ses som en stor risk i McCainkampanjen.   


Idag befinner sig Barack Obama i Dunedin, Florida och Joe Biden är i Jeffersonville, Indiana och Cincinnati, Ohio. John McCain och Sarah Palin är i New York City.

McCain och Obama om sina favoritfilmer

New York 42 dagar kvar. Katie Couric på CBS Evening News har intervjuat både John McCain och Barack Obama och ställt frågor om högt och lågt. Bland annat har hon frågat vilken favoritfilm de båda presidentkandidaterna har. McCains svar är Viva Zapata av Elia Kazan. Filmen är en heroisk historia om en man som offrar allt för sitt land och för det han tror på säger McCain i intervjun. Kopplingen mellan McCains filmval och hans profilering som nationell hjälte efter tiden i fångenskap i Vietnam och utomstående Maverick i förhållande till Washington är tydlig. Obamas filmval framstår då som mer spontant. Gudfadern, främst ettan och tvåan svarar han utan direkt motivering. Den illvillige skulle i och för sig kunna tolka Obamas filmval som politiskt i den meningen att han som politiker till viss del springer ur Chicagos något smutsiga politiska liv. Se kandidaternas svar här.

Jo visst är det en ful valrörelse

New York 42 dagar kvar. Nya reklamfilmer har släppts från de två lägren. Filmerna är ganska smutsiga måste man säga. McCains film lyfter fram Obamas kopplingar till aktörer från Chicagos politiska scen med ett inte helt fläckfritt förflutet. Filmen har ni här:




I Obamas film knyts McCain återigen till Bush's ekonomiska politik och den framhåller att McCain nu viil avreglera hälsovården på samma sätt som Bush avreglerat finansmarknaderna. Bakgrunden till detta står bland annat att finna i en artikel som McCain skrivit i tidningen Contingencies i vilken han menar att hälso- och sjukvårdsvårdspoliitken ska förändras på samma sätt som finanspolitiken. Filmen har ni här:




När vi ändå är inne på kampanjernas TV-reklamer så har ni här den film från Obamalägret som skapat lite oenighet mellan Obama och hans vice presidentkandidat Joe Biden sedan Biden tyckt att filmen var förfärlig. Biden har sedan tagit tillbaka detta uttalande och sagt att han stöder filmens budskap fullt ut. Svenska dagbladet rapporter om detta här. Här är filmen:


Clintons for Obama

New York 42 dagar kvar. Efter det jämna primärvalet mellan Barack Obama och Hillary Clinton så stöder nu Hillary och Bill Clinton Obamas kampanj aktivt. Som jag skrivit tidigare så har Hillary Clinton kampanjat för Obama och hon kommer fortsätta med det genom den resterande valrörelsen. I en intervju på NBC's Today Show i morse uttalade hon stöd för Obamas ekonomiska politik samtidigt som hon kort lade fram sina tankar om varför hon nu kampanjar för honom. Här har ni intervjun på Youtube, en bättre version som jag dock inte kunde få in på bloggen finns på MSNBC:s hemsida:





Även Bill Clinton har sedan han höll sitt tal på det demokratiska partikonventet i augusti kommit att uttala sitt stöd för Obama. På gårdagens ABC's show the View med Whoppi Goldberg som programledare intervjuades han och framhöll då att han tror att Obama vinner valet. Han sökte även förklara den kritik av Obama som han uttalade under primärvalet och så blev det en hel del prat om Hillary, om hon skulle blivit demokraternas vice presidentkandidat och om att hon gav primärvalssegern till Obama. Se klippen här. Här har ni även Bills och Hillarys tal vid det demokratiska partikonventet, Hillarys först:








Idag befinner sig John McCain i Strongsville och Middleburg, Ohio samt Freeland, Michigan. Sarah Palin är i New York City. Joe Biden är i Washington D.C. medan Barack Obama inte har några offentliga framträdanden under dagen. 

Obama ger upp North Dakota

New York 43 dagar kvar. Enligt CNN:s presidentvalsblogg Political Ticker så ger Barack Obama upp delstaten North Dakota. Political Ticker skriver att personal från Obamas kampanj nu lämnar delstaten. Att Obama drar sig ur North Dakota är förståeligt mot bakgrund av att medborgarna där, enligt Political Ticker, röstat republikanskt i samtliga presidentval under de senaste 40 åren. Samtidigt så skriver bloggen att John McCain endast har ett nio-procentigt övertag över Obama och att han saknar betald kampanjpersonal i delstaten som George W. Bush vann med nästan 30 procentenheter vid förra presidentvalet.

Den personal från Obama kampanjen som nu lämnar North Dakota uppges av Political Ticker nu stödja sina medarbetare i Wisconsin och Minnesota där valet tycks bli jämnt. Bloggen rapporterar också att Obama minskat sin kampanjnärvaro i delstaterna Georgia, Idaho och Alaska. Denna utveckling visar på den tendens som lyfts fram tidigare i den här bloggen, att ju närmare valdagen vi kommer så blir kampanjandet allt mer fokuserat till de swing states som står och väger mellan den demokratiska och republikanska sidan.

Bildbloggen igång!

New York 43 dagar kvar. Äntligen har Agnes och min bildblogg över vår New York vistelse kommit igång. Kolla in den och följ vår vistelse här i New York i bild på OBS! OBS! OBS! http://wokeupthismorning.blogg.se/

Ekonomin - sakfrågor vs. personlighet

New York 43 dagar kvar. Dagens nyheters huvudledare sammanfattar idag här väl det aktuella läget i presidentvalrörelsen. Som de skriver så är det så mycket mer än sakfrågorna som i slutändan kommer att inverka på vem som blir USA:s nästa president. Personlighet är givetvis en del vilket det republikanska lägret kanske söker kapitalisera i störst utsträckning och som visar sig i uttalanden som går i denna riktning. Samtidigt så handlar det givetvis väldigt mycket om hur kandidaternas uttalanden och ställningstaganden spinns av lobbyister, pundits och medier. Se till exempel hur McCain ständigt söks knytas till Bushs politik och hur republikanska aktörer positioneras som Obama en typisk kustliberal.  Grävandet i kandidaternas förflutna, negativ campagning och rena lögner är också en del av vardagen i en amerikansk valrörelse. I och med att valrörelsen är så lång så kan dessa relativt nyckfulla processer få stort inflytande på valutgången.

Samtidigt går det inte att komma ifrån sakfrågornas vikt. Ekonomin har varit den totalt dominerande frågan under den senaste veckan och de politiska förslag som Obama och McCain formulerat under de senaste dagarna har legat i topp på nyhetssajterna. Exempelvis skriver New York Times idag här om de båda kandidaterns reaktioner på finansminister Henry Paulsons plan för att stabilisera finansmarknaderna. Artikeln ger en intressant inblick inte bara i hur kandidaterna ser på planen utan även i deras ekonomiska politik gentemot skattebetalarna.

McCain står enligt artikeln fast vid sin reformagenda för finansmarknaderna samtidigt som han vill sänka inkomstskatterna generellt. Obama å sin sida framhåller enligt artikeln ökade regeleringar samt att han vill sänka skatterna för låginkomsttagare och höja dem för de som tjänar mer än 250 000 per år. Ambitionen med detta är att göra livet lättare för de grupper som lider svårast i tider av stigande transportkostnader, matpriser och hälsovård. På så sätt ska den långsiktiga amerikanska konkurrenskraften upprätthållas. McCain menar i sin tur att skattesänkningar för samtliga skattebetalare ska bidra till detta.

Den ekonomiska krisen är emellertid ett tydligt exempel på hur intresset i sakfrågan har en tendens att falla undan för frågor kring person. Under veckan har de båda lägren och deras anhängare arbetat hårt för att sprida kopplingar mellan deras respektive motkandidat och aktörer i de krisande investmentbankerna och bolåneinstituten. I denna artikel i New York Times rapporteras det i denna anda om att McCains kampanjledare Rick Davis under en femårsperiod på 2000-talet som ordförande för en lobbygrupp fått ett arvode på 30 000 dollar i månaden av bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac för att verka för deras motstånd mot ökade regleringar av deras verksamhet.

McCain som tidigare hävdat att Obama har Franklin Raines, före detta VD för Fannie Mae som sin ekonomiske rådgivare, vilket Obama förnekar, menar att Davis inte längre jobbar för bolånejättarna och att han själv även under  tiden för Davis tidigare uppdrag verkat för ökad federal kontroll av dessa. McCain-lägret tycks med detta mena att Davis påverkan på McCains ekonomiska politik är begränsad och att hans reformagenda står fast.

Om den ekonomiska politiken stått i fokus sedan Lehman Brothers föll för en vecka sedan så kan möjligen denna vecka innebära ett skifte mot utrikes- och säkerhetspolitiken. Den första presidentvalsdebatten som hålls på University of Mississippi i Oxford, Mississippi kommande fredag har utrikes- och säkerhetspolitiken som tema. Palins och McCains närvaro i New York med anledning av FN:s Generalförsamlings öppnande kan också bidra till detta. Att McCain anses vara den starkare i dessa frågor och att Obama av e del anses vara en något svag debattör kan innebära att McCain åter får det momentum han hade efter att Palin utsetts till hans vice presidentkandidat.

Palins mötesagenda växer

New York 43 dagar kvar. Sarah Palins agenda inför hennes besök i New York under denna veckas öppnande av FN:s Generalförsamling växer. Jag har tidigare skrivit att hon ska möta Afghanistans president Hamid Karzai, ett möte som är planerat till tisdag. Nu står det klart att hon samma dag ska träffa Colombias president Alvaro Uribe och Henry Kissinger, republikanernas utrikespolitiske grand old man. Dagen efter har hon möten inplanerade med Iraks president Jalal Talabani, den nyligen tillträdde presidenten i Pakistan Asif Ali Zardari samt Georgiens president Mikhail Saakashvili.  Palins möte med Kissinger som står nära John McCains kampanj kommer säkerligen ge henne en uppdatering på de aktuella utrikespolitiska frågorna. Utöver detta kommer hon förbereda sig tillsammans med Randy Scheunemann som är McCains främste utrikespolitiske rådgivare.

Även McCain kommer att spendera några dagar i New York denna vecka som en del i hans uppladdning inför hans första debatt mot Obama nu på fredag som kommer att ha utrikes- och säkerhetspolitik som tema.

För svensk del så befinner sig utrikesminister Carl Bildt i New York under hela denna vecka och biståndsminister Gunilla Carlsson anländer New York på onsdag. Enligt källor ska Carlsson under sin vistelse ringa i klockan för Nasdaqbörsens öppnande Läs om Bildts vecka i Generalförsamlingen på hans blogg Alla dessa dagar.


Idag befinner sig Barack Obama i Green Bay, Wisconsin och i Chicago, Illinois. Joe Biden är Baltimore medan John McCain och Sarah Palin befinner sig i Media Pennsylvania.

Kampen om de kvinnliga väljarna

New York 44 dagar kvar. Den gångna veckan var det tänkt att Barack Obama och Joe Biden skulle ta kommandot i kampen om de kvinnliga väljarna. Deras evenemang har under veckan haft temat "Women for the Change We Need". och ett särskilt fokus skulle läggas på kvinnofrågorna. Oroligheterna på finansmarknaderna kom emellertid att överskugga de demokratiska lägrets satsning då fokus kom att riktas mot den ekonomiska politiken.

Obamas och Bidens veckolånga satsning utgör dock bara en del i den större strategi för att locka kvinnoväljarna. Sedan Obama besegrade Hillary Clinton i demokraternas primärval så har han positionerat sig för att fånga upp de kvinnliga demokratiska väljare som röstat Clinton och på senare tid har de oberoende kvinnliga väljarna kommit i fokus. Främst är det kvinnliga arbetarklassväljare i de delstater där valet tycks bli jämt som man försökt engagera.

De sakfrågor som Obama lyfter fram är framförallt att öka den ekonomiska jämlikheten mellan män och kvinnor samt aborträttigheter. Att Obama står långt ifrån McCain i dessa frågor innebär dessutom en hel del negative campaigning. För att nå ut med budskapet har åtskilliga kampanjmedel lagts på TV-reklam i anslutning till program som Oprah Winfrey, Dr. Phil, Live With Regis and Kelly och Ellen DeGeneres Show. Obama har dessutom under veckan fått stöd av Hillary Clinton som kampanjat för honom i delstaterna Florida, Ohio och Nevada.

Obamalägret har även denna vecka fått stöd från det nationella kvinnoförbundet NOW som endast stött presidentvalskandidaturer vid fyra tillfällen sedan organisationens grundande 1966, vilket Expressen rapporterar om här och Aftonbladet här. Tre gånger har de stött kvinnliga kandidater i det demokratiska primärvalen och 1984 stödde de Walter Mondales och Geraldine Ferraros demokratiska president/vice president kandidatur. Detta stöd kritiseras emellertid nu av en grupp av Hillary Clinton supporters som kallar sig "New Agenda" för att organisationen stödjer en helmanlig kandidatur. Läs mer om New Agendas kritik av NOW på Washington Posts presidentvalsblogg The Trail

John McCains val av Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat och deras gemensamma kampanjande sedan det republikanska konventet visar att även det republikanska lägret värderar de kvinnliga väljarnas röster högt. Genom att fortsätta profilera sig som Mavericks och samtidigt lyfta fram bilden av Obama som sexist vilket man lyckades väl med i efterspelet av hans "lipstick on a pig"-uttalande tidigare under valrörelsen. En liknande TV-reklamstrategi som demokraternas finns också.

Att de kvinnliga väljarna är av vikt för valutgången tydliggörs i den här artikeln av Kate Zernike i New York Times tidigare i veckan. Hon skriver där att under de senaste tre decennierna har fler kvinnor än män röstat i de presidentval som hållits. Vid det senaste presidentvalet 2004 röstade hela nio miljoner fler kvinnor än män. Då det gäller själva röstandet så har en majoritet av kvinnorna röstat demokratiskt vid de fyra senaste presidentvalen. Samtidigt har en majoritet av de vita kvinnorna röstat republikanskt i alla förutom två av de nio senaste presidentvalen, skriver hon vidare. Kvinnorna är således långt ifrån en homogen väljargrupp. Vilket även visar sig i att gifta kvinnor tenderar att rösta republikanskt medan ogifta i större utsträckning röstat demokratiskt. Detta komplicerar givetvis de båda lägrens strategier då det gäller att engagera de kvinnliga väljarna samtidigt så kan ett alltför starkt fokus på denna väljargrupp skapa problem i ambitionen att vinna över andra grupper vars stöd kan vara avgörande för valutgången.

Bombdådet i Pakistan - kandidaternas uttalanden

New York 44 dagar kvar. Gårdagens bombdåd mot Marriott Hotel i Islamabad, Pakistan som hittills krävt omkring 50 dödsoffer har kommenterats av både Obama och McCain. Båda kandidaterna har fördömt attackerna och uttalat sitt medlidande med offren för dådet och deras familjer. De båda uttalade även vikten av amerikansk-pakistansk samverkan för att bekämpa terrorism.

I uttalandena kan emellertid en viss nyansskillnad ses då det gäller terrorismen som hotbild. Obama framhöll hotet från Al Qaida, trots att gruppen inte tagit på sig dådet, mot både USA, Pakistan och världen i stort samt att dådet bevisade att behovet av att slå ut Al Qaida är avgörande. McCain å sin sida såg dådet som ett exempel på radikal islamistisk terrorism som hotar USA och landets allierade. Kanske kan dessa om än små skillnader visa på hur Obama vill fokusera den amerikanska terroristbekämpningen till Afghanistan där han menar att Al Qaida fortfarande har sitt starkaste fäste medan McCain vill föra ett vidare krig mot terrorismen.


Idag befinner sig Barack Obama i Charlotte, North Carolina. Sarah Palin är i The Villages, Florida. Uppgifter om Joe Bidens och John McCains kampanjande saknas.

Obama laddar upp inför första valdebatten

New York 45 dagar kvar. Nu på fredag den 26 september hålls den första av tre debatter mellan McCain och Obama. Enligt Jeff Zeleny på New York Times presidentvalsblogg The Caucus så kommer Obama från tisdag ladda upp inför debatten i Tampa Bay, Florida. Själva debatten äger rum i Oxford, Mississippi och Zeleny ser Obamas val av förberedelseplats som ett led i att stärka sin position i Florida där han kandiderat sparsamt och visa att han tar upp kampen om delstaten mot McCain. Obama ska emellertid inte hålla några valmöten eller tal under nästa vecka men uppmärksamheten kring honom förväntas bli stor skriver Zeleny vidare.

Läs Zeleny och andra bloggare på The Caucus här.

De två övriga presidentvalsdebatterna kommer att hållas i Nashville, Tennessee den 7 oktober och i Hempstead, New York den 15 oktober. Den 2 oktober kommer utöver detta de båda vicepresidentkandidaterna drabba samman i en debatt i St. Louis, Missouri.

Palin stärker sin utrikespolitiska image

New York 45 dagar kvar. Efter Sarah Palins inställda medverkan vid mötet mot Iran i New York på måndag tar hon nu en ny chans att stärka sin utrikespolitiska image. Under nästa vecka ska hon möta Afghanistans president Hamid Karzai som då kommer att vara i New York med anledning av FN:s Generalförsamlings öppnande. Obama har också tänkt att samtala med Karzai under dennes vistelse här dock troligen inte ansikte mot ansikte. Kanske kan Palins möte något ta udden av Obamas  politik jäntemot Afghanistan och Irak i vilken trupper ska dras tillbaka i Irak och det militära engagemanget i Afghanistan ska ökas.

Valet har inletts!

New York 46 dagar kvar. Med 46 dagar kvar till valdagen så ger Virginia som första delstat  sina medborgare  fårn och med idag möjlighet att rösta och i nästa vecka ger en handfull andra stater sina väljare samma möjlighet. Sammanlagt kommer 36 delstater låta väljarna rösta innan valdagen och en tredjedel av väljarna förväntas göra det.

Detta innebär ytterligare en viktig parameter för kandidaterna att ta i beaktande avseende såväl utspel som kampanjande och fund raising. Att få väljarna att gå till valurnorna vid rätt tidpunkt kan få stor inverkan på det slutliga valresultatet.

Palins inbjudan till möte mot Iran tillbakadragen

New York 46 dagar kvar. Nu på måndag den 22 september skulle Sarah Palin medverkat vid en möte här  i New York mot Iran med anledning av landets president Mahmoud Ahmadinejads besök i FN. Nu har hennes och andra politikers inbjudan dragits tillbaka av arrangören, Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations. Anledningen till detta är att flera judiska organisationer och kongressledamöter protesterat då de ansett att Palins närvaro skulle göra mötet till ett kampanjevent.

Efter mitt misslyckade försök att få en skymt av Obama och McCain på Ground zero vid deras gemensamma besök där med anledning av årsdagen av 11 september så missar jag återigen chansen att se en av de fyra kandidaterna. Det kommer säkert fler chanser framöver får vi hoppas.

Negative campaigning om ekonomin

New York 46 dagar kvar. Både McCain och Obama har kommit ut med varsin ny TV-reklam om den ekonomiska politiken.  Båda riktar fokus på motståndarens ekonomiska rådgivare och deras tillkortakommanden. Obama lyfter även åter fram McCains uttalande om att fundamenten för ekonomin står starka (notera hur McCains "the fundamentals of our Economy i strong" blivit "they think the economy is fundamentally strong" i reklamen.)

McCains reklam har ni här: 




Här är Obamas:



Howard Kurz skriver på Washington Posts presidentvalsblogg The Trail att McCain visserligen har rätt i att Obamas erfarehet i ekonomiska frågor är begränsad men att det även gäller för honom själv. Kopplingen som görs mellan Obama och Franklin Ranies som var högt uppsatt i det nu förstatligade bolåneinstitutet Fanny Mae är svag skriver Kurz vidare. Angående Obamas reklam skriver han att den är mer träffsäker när det gäller kopplingarna mellan McCain och hans rådgivare samt hans koppling till Bush i de ekonomiska frågorna. Man bör emellertid fråga sig, vilket Kurz inte tar upp, vad Obamas intensiva attacker mot McCain i form av reklamfilmer, uttalanden vid kampanjmöten och annat innebär för hans image som en schysst kandidat, "the good guy".

Läs Kurz om reklamfilmerna och andra Washington Post medarbetares bloggande på The Trail här.


Idag befinner sig John McCain och Sarah Palin i Blaine, Minnesota. Barack Obama är i Jacksonville, Florida och Joe Biden är i Sterling, Virginia.

Kampen om latinoväljarna - Obamareklam upprör

New York 47 dagar kvar. Med Barack Obamas kampanjande i New Mexico idag så har kampen om att vinna de latinska väljarna aktualiserats. CNN:s valblogg Political Ticker skriver om en TV-reklam på spanska från Obama-kampanjen som kom ut i början av veckan och som upprör i det republikanska lägret.

Reklamen sammankopplar McCain med andra republikaner som har en negativ inställning till den stora illegala invandringen, bland andra radioprogramledaren Rush Limbaugh. Den republikanske kongressledamoten Lincoln Diaz-Balart säger i ett uttalande att reklamen är stötande och osann. I Political Ticker-inlägget ges han delvis rätt då det uppger att McCain står långt ifrån det republikanska partiets bas i migrationsfrågorna. Till följd av detta så har han kritiserats av Limbaugh. På senare tid så har McCain emellertid börjat närma sig partiets något hårdare linje.

Limbaughs reaktion då? Han säger att de uttalanden från honom som är med i reklamen är gamla och ryckta ur sitt sammahang. Om Obama skärder han inte orden: "Obama is a disgrace — he wants the public to think he is Mr. Nice Guy while his thugs are in Alaska looking for dirt on Palin and he runs race-baiting ads and lies about what he has done and what McCain has done."

Läs CNN:s Political Ticker-inlägg här.

För er som behärskar spanska så har ni filmen här:


Här finns även ett inlägg från New York Times om filmen.

Nedlagt åtal om McCains medborgarstatus

New York 47 dagar kvar. Här är en intressant notis i dagens New York Times om en nyligen nedlagd domstolsprocess i Kalifornien där en åklagare ville förhindra McCain att kandidera i delstaten då han fötts i Panama kanalzonen och därmed inte skulle vara född amerikansk medborgare. Den domare som lade ned åtalet framhöll att lagstiftningen vid tiden för McCains födsel gav automatiskt medborgarskap till amerikanska medborgares avkomma. Republikanerna i Cali kan andas ut!

Battleground states och reklamstrategi

New York 47 dagar kvar. Paul Steinhauser, CNN skriver idag intressant här om deras, Time Magazine's och Opinion Research Corp.:s opinionsundersökning i fem s.k. Battleground States eller Swing States där valet tycks bli jämt vilket kan bli avgörande för det sammanlagda valresultatet.

Enligt undersökningen så är läget i Florida, vars stöd för George Bush till stor del avgjort de två senaste valen, lika, 48% vardera för de två kandidaterna. Obama har en ledning med 49 mot 47% i Ohio. Detta är dock inom felmarginalen. I North Carolina en traditionellt republikansk stat leder McCain men bara med en procent. Andra undersökningar visar emellertid på att ledningen är större. Indiana också det en stat som i regel röstar republikanskt ser också en ledning för McCain med 51% mot 45 för Obama, även detta resultat är dock inom felmarginalen. Wisconsin den femte stat som undersökts ger Obama ett större stöd än McCain, 50 mot 47%.

New York Times Electoral Map visar att läget är jämt i flera andra stater som Nevada, New Mexico, Michigan, Colorado och Virginia. Den visar också ett svagt övertag för Obama i Washington, Oregon, Minnesota, Iowa och Pennsylvania. Ett svagt övertag för McCain ses i Louisiana, North Dakota, Missouri och Montana.

Att Obama och McCain anser att dessa stater betyder mycket för valutgången syns i en undersökning genomförd av  University of Wisconsin Advertising Project som flera medier lyfter fram idag, bland andra New York Times och New York Post . Undersökningen studerar hur de två kampanjernas TV-reklamsatsningar sett ut 7-13 september. Där framgår bland annat att kampanjerna gjort sina största satsningar i Floriada, Michigan, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin. En annan intressant del i undersökningen är att 77% av Obamas reklamfilmer var negativa medan 56% av McCains reklamfilmer var negativa.

Att själva kampanjandet också fokuserar på dessa stater syns tydligt. Igår var både McCain och Palin i Michigan och idag är de i Indiana och Wisconsin. Obama var i sin tur igår i Nevada och idag är han i New Mexico medan Biden idag liksom igår befinner sig i Ohio.

McCain - populist eller Maverick?

New York 48 dagar kvar. Att McCains uttalanden om den ekonomiska krisen haft en populistisk ton har cirkulerat i medierna både igår och idag. Chris Cillizza lyfter fram detta i denna artikel i Washington Post. Han lyfter fram hur populistiska budskap använts under primärvalen vilket är intressant läsning. Han skriver även att det populistiska anslaget kan ses som en del i McCains sätt att distansera sig från Washington och skapa bilden av sig själv som en Maverick, en utomstående. Samtidigt går det inte att undvika att se strategin som ett effektivt slagträ mot Obama som McCains kampanj och republikanska aktörer söker positionera som typisk kustliberal. Minns de republikanska reaktionerna på Obamas tidiga uttalanden om Sarah Palin.   

Reklamfilmer om den ekonomiska politiken

New York 48 dagar kvar. Här är Obamas och McCains reklamfilmer om den ekonomiska politiken. Obamas först:


Och här är McCains:

Palin-effekten över?

New York 48 dagar kvar. De senaste dagarna har sett ett visst skifte i den uppsjö av opinionsundersökningar som dagligen levereras. De framgångar i opinionen som McCain haft sedan det republikanska konventet och nomineringen av Sarah Palin till republikansk vice presidentkandidat tycks till viss del ha gått förlorade. Real Clear Politics samling finns här och CNN:s undersökningar här.

Nu börjar även analyserna av denna utveckling komma. MSNBC:s First Thoughts leverar en analys på temat här. Där lyfts bland annat fram hur Paiin efter Obamas Lipstick on a Pig-uttalande figurerat mindre och mindre i media. De ser även en tendens att McCain-kampanjen också börjat nedtona Palins roll. Indikation: Palin nämns inte i McCains senaste reklamfilm.

Palin är dock inte helt ute i mediaskuggan. Idag uppmärksammas hon då Hillary Clinton som de senaste dagarna kampanjat för Obama ställer in sin närvaro vid ett protestmöte i New York mot Iran sedan hon fått veta att Palin skulle tala tillsammans med henne. CNN rapporterar här.  


Finanskrisen fortfarande i fokus


New York 48 dagar kvar. Obamas och McCains reaktioner på måndagens utveckling på Wall Street är fortfarande i fokus.

Jeff Zeleny ser i sin artikel i NY Times ett möjligt skifte i Obamas kampanj från att ha haft motståndet mot Irak som fundament till att basera kampanjen på att vända den amerikanska ekonomin. Politiken och strategin på området ligger emellertid fast: Ökade regleringar av främst finansmarknaderna, framställa sig själv som en stark ledare och koppla McCain till Bush-admninstrationens politik på området och framställa den som huvudproblem.

Sebastian Mallaby kritiserar Obamas regleringsförslag på ledarsidan i dagens Washington Post. Han menar att de krisande bolåneinstituten Fanny Mae och Freddie Mac varit några av de mest reglerade finansaktörerna i USA samt att de mer avreglerade delarna av finanssektorn som exempelvis hedgefonder inte sett några allvarligare kriser. McCain får också sin släng av Mallabys slev då Mallaby menar att avregleringar förmodligen spelat ut sin roll. Läs artikeln här.

McCain har fokuserat på att vända den demokratiska spinnen på hans uttalande att fundamenten i den amerikanska ekonomin står starka. På tisdagsmorgonen lät han sig intervjuas i flera av de stora TV-kanalerna. Han gick även ut med ett pressmeddelande där han klargjorde att fundamenten i form av det amerikanska folket och de amerikanska medborgarna stod starka medan ekonomin var i kris till följd av girigheten på Wall Street. Budskapet från tidigare är det som fortfarande gäller.


Idag befinner sig John McCain i Detroit och Grand Rapids, Michigan. Sarah Palin är också i Grand Rapids, Michigan. Barack Obama är i Elko och Las Vegas, Nevada. och Joe Biden är i Maumee och Wooster, Ohio.  

Kris på Wall Street – ekonomin åter en valfråga


Gårdagen var turbulent på Wall Street. Lehman Brothers, en av de största och äldsta amerikanska investmentbankerna begärde konkurshjälp och Merrill Lynch en annan av de stora investmentbankerna såldes till Bank of America för 50 miljarder dollar. När Dow Jones stängde hade den fallit med 4,4 procent vilket är det största raset sedan den 17 september 2001 då börsen öppnade på nytt efter terrorattentaten den 11 september. Då föll börsen med 7 procent. Oron är nu stor inför hur det finansiella systemet kommer att reagera på denna utveckling.

Måndagens händelser på Wall Street kunde inte förbises av de två presidentkandidaterna. John McCain slog vid ett valmöte i Orlando, Florida an en något populistisk ton då han menade att krisen i ekonomin var en följd av den girighet och korruption som många på Wall Street hänger sig åt och att detta hotade de amerikanska arbetarnas välstånd. Barack Obama på valmöte i Grand Junction, Colorado skyllde å sin sida den uppkomna krisen på Bush-administrationens lösa reglering av finanssektorn och försökte knyta McCain till dessa brister genom att hävda att han står för samma ekonomiska filosofi.

Bemötande då? Varken McCain eller Obama har ju någon större erfarenhet av finansfrågor. Obama som i våras lade ut sin politik på finansområdet var dock tydlig med att investmentbankerna måste regleras på samma sätt som vanliga banker. McCain utlovade reform av de statliga regleringarna och på så sätt öka transparensen i de finansiella marknaderna. Idag tisdag har McCain även utlovat en kommission för att utreda finanssektorn. Möjligen syns här ett skifte från den avregleringspolitik som McCain drivit i kongressen under många år och en bra bit in i den finansiella krisen.

En intressant aspekt på de två kandidaternas förhållande till krisen återfinns i denna artikel av Jackie Calmes i dagens New York Times. Enligt artikeln så är Obama den som får mest kampanjpengar från individuella donatorer som kan associeras till investmentsektorn. Han har fått 9,9 miljoner dollar vilket är 3 miljoner dollar mer än vad som donerats till McCains kampanj. Intressant är också att McCains närmaste rådgivare i frågor som rör finanssektorn är John Thain, VD för Merrill Lynch som donerat 500 000 dollar till McCain.

Bland väljarna har ekonomin länge varit en av de viktigaste valfrågorna. De två presidentkandidaterna har dock till följd av frågans sprängkraft försökt att hålla sig så långt som möjligt från den. Nu verkar verkligheten ha kommit ikapp de båda och ekonomin är så att säga uppe på bordet.

Dan Balz och Robert Barnes skriver i denna artikel i dagens Washington Post om vem som kan dra fördel av detta. De skriver att McCain står inför utmaningen att förhålla sig till Bush-administrationens politik på området och distansera sig ifrån sina tidigare uttalanden om att hans kunskaper om ekonomi är begränsade. För Obama är frågan om ledarskap i de ekonomiska frågorna en utmaning menar de. Han måste kunna visa på ledarskap speciellt inför arbetar- och medelklassväljarna. De skriver också att händelseutvecklingen på Wall Street kan innebära att de senaste två veckornas fokus på den republikanske vice presidentkandidaten Sarah Palin nu kan vara över. Är möjligen detta även slutet på republikanernas momentum?  

Bill Clintons ”It’s the Economy Stupid”-slogan från presidentvalet 1992 kanske får en förnyad roll under de kommande veckorna.

Lite bakgrund

Vi skippar introduktionen. Men…

Här har ni Barack Obamas kampanjsida och John McCains hittar ni här.

McCains tal vid republikanernas partikonvent finns här och Sarah Palin, republikanernas vice presidentkandat, talar till konventet här. Obamas nomineringstal finns här och Joe Bidens tal vid demokraternas konvent finns här

CNN ger här en bra info om kandidaterna och deras kampanjer.

Dessa sidor bland många andra leverar opinionsundersökningar: Gallup och Real Clear Politics.

Välkommen till mitt i valet!

Med bara 49 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet så välkomnar jag er till min blogg om de sista avgörande sju veckornas kampanjande. På plats i New York City ska jag ge er det senaste och viktigaste från de två kampanjerna. Jag kommer blogga om de dagliga utspelen, valmöten, debatterna mellan president- respektive vicepresidentkandidaterna och jag ska även försöka följa partivolontärernas arbete på nära håll. Den uppsjö av experter, analytiker och pundits som ständigt uttalar sig om händelseutvecklingen kommer säkert också att få en del utrymme i bloggen.   

Jag kommer självklart att vilja sätta min prägel på bloggen genom egna tankar och analyser. En del bloggande om mitt liv i New York kommer det säkert också att bli.

Välkomna, nu kör vi!

RSS 2.0