Bush mer än en lam anka

New York 35 dagar kvar. Nyhetsrapprteringen kring presidentvalet står idag i skuggan av det massiva flödet av tidningsartiklar, TV-inslag, blogginlägg och annat mediastoff om den finansiella krisen och representanthusets nej till det ekonomiska krispaketet. Presidenten George W. Bush höll ett kort anförande i morse där han i likhet med igår vädjade till kongressen att ena sig kring krispaketet. Han sade också att den lagstiftande processen kommer att fortgå. Idag är dock kongressen stäng på grund av det judiska nyåret Rosh Hasana, men på torsdag ska representanthuset samlas igen. Här har ni uttalandet:



Demokrater och republikaner beskyller idag varandra för att krispaketet fallit. Bland annat säger David R. Obey, demokratisk representanthusledamot från Wisconsin, enligt Washington Post att han aldrig sett så svagt ledarskap. Demokrater beskyller även de republikanska representanthusledamöterna för att vara ideologiskt blinda då landet är i kris. Republikanerna å sin sida skyller mycket på den demokratiska representanthustalmannen Nancy Pelosi för att ha hållit ett polemiskt anförande strax innan omröstningen.

Det är emellertid svårt att se att något av de två partierna orsakat krispaketets fall. Sett till hur ledamöterna i representanthuset röstat så blir det uppenbart att det både är demokratiska och republikanska ledamöter som sett till så att förslaget fallit. Av de 228 ledamöter som röstade nej så var 133 av dessa republikaner, vilket är 67 procent av alla ledamöter från partiet. 40 procent av de demokratiska ledamöterna eller 95 av partiets ledamöter röstade emot. Presidenten Bush är således mer än en lam anka då han inte ens har stöd av sitt eget parti i kongressen.

Att ideologisk övertygelse har del i främst de republikanska ney-rösterna torde vara en del i att förslaget föll men som Pia Gripenberg skrev i denna artikel Dagens Nyheter igår så torde det finnas ett betyande inslag av politisk taktik. Förslaget är inte särskilt populärt bland det amerikanska folket som nu genom sina skattepengar ska rädda storbolag som tidigare gjort jättevinster. Då det i samband med presidentvalet även är val till representanthuset så kan den enskilde ledamotens röstande om krispaketet ha stor betydelse för dennes chans att bli omvald av folket i sin valkrets. 

Samtidig går det inte att bortse från att ledaskapet hos både republikanska och demokratiska ledande kongressledamöter varit svagt. De har uppenbarligen missat en hel del i arbetet med att bygga upp ett stöd för lagförslaget innan man lät det debatteras och röstas om i representanthuset. Tiden är i och för sig en aspekt som påverkar detta men de konsekvenser som ett nej skulle komma att få, värdet av börsfallet igår uppgår enligt uppgift till mer än värdet av krispaketet, kan inte varit särsklilt svårförutsägbara. Enighet borde ha värderats högre än snabbhet i detta fall.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0