Polling

New York 41 dagar kvar. Att försöka sätta sig in i det amerikanska presidentvalet innebär bland annat att dagligen dränkas i opinionsundersökningar. När valet nu närmar sig så kommer opinionsundersökningar av olika slag även bli ett allt vanligare inslag på bloggen. Här följer en genomgång av de senaste dagarnas "Polling":

De nationella opinionsundersökningarna från de stora opinionsundersökningsföretagen (Real Clear Politics, Gallup) och mediabolagen (CBS News, New York Times, ABC News, Washington Post, NBC News, Wall Street Journal, CNN, FOX News visar på ett övertag för Barack Obama. Den största ledningen för honom visar ABC News och Washington Posts gemensamma undersökning som ger Obama ett nio-procentigt övertag. Läs deras artiklar om det här och här. Dagens nyheter rapporter om det här och Svenska dagbladet skriver om det här. NBC News och Wall Street Journals undersökning visar i sin tur det jämnaste läget 47% för Obama och 46% för McCain. I de övriga undersökningarna varierar Obamas övertag mellan tre och fem procentenheter och andelen osäkra mellan sex och tretton procentenheter.

Ser man till Real Clear Politics utförliga undersökning av läget i varje enskild delstat så visar även den att Obama har ett övertag. Enligt undersökningen så har Obama ett stabilt övertag (9-18 procentenheter) eller ett mindre övertag (6-7 procentenheter) i 7 respektive 4 delstater vilket skulle ge honom 202 elektorsröster om det vore val idag. Om man till det räknar in det aktuella läget i de 11 delstater som ser ut att bli valrörelsens battleground states så får Obama ihop 273 elektorsröster och 270 röster räcker för att vinna.

McCain får således ihop 265 elektorsröster, 163 är stabila, 26 är mindre säkra och 71 är från swing states,  om det vore val idag. Detta trots att han skulle vinna viktiga delstater som Ohio och Florida. En intressant iaktagelse som kan göras i Real Clear Politics undersökning är att i de två delstater, North Carolina och Missouri, där McCain har ett mindre övertag så ligger detta på runt 4,5 procentenheter. Dessa stater skulle därmed mycket väl kunna bli swing states vilket ytterligare kan försvåra McCains möjligheter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0