Representanthuset sa nej till krispaketet

New York 36 dagar kvar. 207 röster för och 226 röster emot blev resultatet när ledamöterna i representanthuset i eftermiddags röstade om det 700 miljarder dollar stora krispaket som ska rädda den amerikanska ekonomin. Krispaketet är nu åter på förhandlingsbordet samtidigt som Dow Jones index vid stängning fallit med 778 punkter eller nästan 7 procent, vilket är det värsta fallet någonsin under en handelsdag.

John McCain som kan sägas ha investerat mycket personlig prestige i krispaketet när han avbröt sin kampanj för att vara med vid förhandlingarna om det gick hårt åt Barack Obama efter det att förslaget fallit. Doug Holtz-Eakin, politisk rådgivare åt McCain, sade i ett uttalande att det varit Obama och andra ledande demokrater som gjort så att krispaketet fallit. De hade hängett sig åt partipolitik och polemik istället för att som McCain ta krisen på allvar, sade Holtz-Eakin vidare. Han sade även att Obama inte klarat av att ta det ledarskap som krävs av en framtida president.

Obamas kampanj var inte sena att bemöta denna kritik. Bill Burton, talesman för kampanjen, sade att kongressens oförmåga att rösta igenom krispaketet och McCain-kampanjens starkt polemiska uttalande (d.v.s. det ovanstående) är exakt varför det amerikanska folket avskyr Washington. Burton uppmanade även demokrater och republikaner att enas för att undvika en ekonomisk katastrof.

McCains chansning att ta ledarrollen i krispaketet verkar nu då det fallit varit en inte helt lyckad strategi och frågan är hur opinionen kommer att se på detta. Samtidigt kan man fråga sig om presidentvalet nu håller på att bli ett val i skuggan av den ekonomiska krisen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0