Debate Night

New York 40 dagar kvar. I morgon kväll 21.00 ET eller klockan 03.00 på lördagsmorgonen i Sverige hålls den första debatten mellan de två presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain, om nu McCain ämnar att delta. Debatten som är 90 minuter lång hålls på University of Mississippi i Oxford, Mississippi och de stora TV-bolagen sänder den direkt. 

Som uppladdning rekommenderar jag denna initierade men långa artikel av James Fallows från Septembernumret av The Atlantic. Fallows har sett samtliga debatter som hållits under denna valrörelse. Han lyfter fram de avgörande debattögonblicken i valrörelsen så här långt samtidigt som han ger en  exposé över stora debatthändelser genom presidentvalshistorien. Obamas och McCains debattförmågor analyseras också genomgripande. I artikeln finns även en hel del om främst Obamas men även McCains  förutsättningar att fungera som president.

För den som inte orkar läsa så mycket så innehöll måndagens New York Times två artiklar, en om Obama och en om McCain, om kandidaternas förmågor att debattera. Artikeln om Obama finns här och den om McCain finns här. För en sammanfattning av dessa artiklar, Fallows artikel och några till, läs Martin Gelins artikel på Aftonbladets hemsida här. Per Ahlin på Dagens Nyheters ledarsida skriver i samma anda här

Gemensamt för artiklarna och även för många andra analyser inför morgondagens debatt är att de håller McCain som den bättre debattören av de två presidentkandidaterna. Hans raka, hårda debattstil lyfts i regel fram och många ger honom ett övertag tack vare detta då Obamas lugna och mer analyserande sätt inte anses fungera lika bra i debattsituationer. Att debatten har utrikes- och säkerhetspolitik som tema bör även kunna stärka McCain ytterligare då han anses vara den starkare av de två i dessa frågor. Mot bakgrund av den senaste händelseutvecklingen så kan man nog förvänta sig att det även blir en hel del diskussion kring ekonomin vilket möjligen skulle kunna försämra McCains chanser i debatten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0