Första debatten avklarad

New York 38 dagar kvar. Så var den första debatten av tre mellan John McCain och Barack Obama avklarad. Trots att temat var utrikes- och säkerhetspolitik så kom lite över en tredjedel eller cirka 40 minuter av den en och en halv timma långa debatten att ägnas åt den ekonomiska krisen. Båda kandidaterna uttalade som tidigare goda förhoppningar om att ett krispaket snart skulle vara i hamn i kongressen. Deras syn på krisen i ekonomin kändes också den igen. McCain framhöll hur girigheten på Wall Street nu drabbade vanliga amerikanska medborgare medan Obama sammankopplade McCain med nuvarande presidenten George W. Bushs finanspolitik som han menar ligger till grund för krisen. En hel del om skattepolitik blev det också. McCain framhöll slöseriet med skattemedel medan Obama pratade om hur skatterna skulle bli mer progressiva med honom som president.

När så debatten gick in på utrikes- och säkerhetspolitik så var det Irak som först behandlades. Obama gick då hårt åt McCain för att ha stött kriget från början. Han lyfte även fram hur McCain haft fel angående såväl Iraks påstådda innehav av massförstörelsevapen som att amerikanerna skulle ses som befriare då de kom in i Irak och att sunnierna och shiiterna inte skulle tillgripa våld mot varandra. Han tog också upp krigets kostnader i både människoliv och skattepengar. Någon datum då de sista amerikanska trupperna ska lämna Irak fastställde han dock inte. McCain och sin sida pratade främst om det ökade amerikanska militära engagemanget i Irak kallat "the surge" som med framgång dämpat våldet. Han sade att han stött denna förändring i strategi från början och han framhöll samtidigt att Obama motsatt sig den sagt att han inte skulle rösta för den idag trots att han visste att den lyckats. Intressant var här att McCain i motsats till tidigare uttalanden talade om att ta hem trupperna från Irak.  

Sedan gick debatten in på Afghanistan som Obama vill prioritera mer och mer då engagemanget i Irak ska minska. Han tydliggjorde detta i debatten samtidigt som han sade att det var ett strategiskt misstag att USA inte satsat mer militära resurser på Afghanistan då det är där al Qaida har sitt största fäste. Han framhöll även att situationen längs den afghanistansk-pakistanska gränsen och i Pakistan måste få högre prioritet. McCain sade sig vilja se en surge-liknande strategi i Afghanistan för att få bukt med al Qaida, talibanerna och krigsherrarna.

När debatten gick över till frågan om förhållningssätt till Iran var det McCain tog kommandot. Han kritiserade Obamas tidigare uttalande, som han stod fast vid i debatten, att han var beredd att samtala förutsättningslöst med den iranska ledningen. Obama å sin sida utvecklade hur han ville se sådana samtal genomföras i praktiken och han gick in på behovet av diplomati för att nå nedrustning av Iran och andra skurkstater.

Avslutningsvis debatterades förhållandet till Ryssland där de båda kandidaterna stod enade i oron inför utvecklingen i Ryssland och dess närområde samt behovet av att ge Georgien och Ukraina möjlighet att i framtiden gå med i NATO. McCain anklagade emellertid Obama för att vara naiv i sin syn på Ryssland.

Så vem vann då? Jag har svårt att se någon tydlig vinnare av debatten. McCain försökte och lyckades få fram bilden av sig själv som mer erfaren än Obama genom att lyfta fram hur han varit på plats och träffat viktiga aktörer i i stort sätt samtliga länder som behandlades under kvällen. Han fick även ut sin något populistiska agenda rörande den ekonomiska politiken. trots att Obama flera gånger kopplade samman honom med Bushs politik på området. Samtidigt har han svårt att bemöta Obamas kritiik av hans ställningstaganden gällande engagemanget i Irak. Han har även svårt att matcha Obamas tankar om politiken gentemot Afghanistan. Då det gäller Iran så höll han fast vid sin linje som han har starkt stöd för.

För Obama som för sin kampanj på ett något mer abstrakt plan så är debatter i sakfrågor, därför rörde hans debattinlägg ofta McCains ställningstaganden. Samtidigt så har han till stora delar hängt upp sin kampanj på  Irakfrågan och där är han stark. Han har även utvecklat en välgenomtänkt politik gentemot Afghanistan som han fick fram bra. Då det gäller Iran så ger hans uttalande om att han är beredd att gå in i villkorslösa förhandlingar med landets ledare öppet mål för McCain vilket han inte är sen att utnyttja. Obamas tidiga uttlanden under Georigenkriget ligger även de honom till last.

En oavgjord debatt alltså men då har inte spindoktorerna satt igång riktigt ännu. Vi får se hur debatten tolkas och paketeras innan en vinnare kan utses. Mer om det imorgon.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0