McCain avbryter sin kampanj

New York 41 dagar kvar. En liten nyhetsbomb slog ned på onsdagskvällen. John McCain avbryter nu sin kampanj för att bege sig till Washington D.C. och där delta i det politiska arbetet för att lösa den ekonomiska krisen. McCain som tidigare uttalat tvivel på om president George W. Bush's krispaket på 700 miljarder dollar ska lösa krisen framhåller nu behovet av partiöverskridande samverkan. Han vill också att fredagens debatt mellan honom och Barack Obama ska ställas in. Obama planerar emellertid inte att avbryta sin kampanj och han vill inte ställa in debatten. Han säger även att han tog iniativ till ett gemensamt uttalande om krisen samt att han inte vill föra valrörelsen till Capitol Hill. Svenska dagbladet rapporterar om detta här och Dagens nyheter skriver om det här.

Tydligt är att McCain spelar högt i och med sitt uppbrott i kampanjandet. Visst vill han genom detta visa att han tar den ekonomiska krisen på allvar och att han står för ett starkt ledarskap. Opinionen kommer antingen tolka agerandet som detta eller så kan den se agerandet som uttryck för övertaktiserande. De uttalanden som gjorts av politiker, opinionsbildare och andra visar på detta. Här är några:

New York Times presidentvalsblogg The Causus citerar illustrativt dels den demokratiske guvenören i Pennsylvania Ed Rendells uttalande: “I think this is all political — I wish McCain had shown the same concern when he didn’t show up in the Senate to vote on the extension of the renewable energy tax credit" och dels den republikanske senatorn från Kentucyk Mitch McConnels uttalande: “The threats to Americans, and their homes, savings and retirements, is not a partisan problem and it won’t be fixed with a partisan approach.”

Washington Posts politiska blogg The Fix framhåller här McCains beslut som i högsta grad taktiskt. MSNBC citerar här den republikanske senatorn från Utah, Orrin Hatch som säger: “This is the John McCain I know,” Hatch said in an interview on MSNBC’s “Hardball.” “He is willing to risk [the] election to do what’s right for the country.”

Om McCains beslut är taget av taktiska själ så är det mycket intressant. Sarah Palins och McCains många möten med olika internationella höjdare denna vecka och faktumet att fredagens debatt har utrikes- och säkerhetspolitik som tema skulle kunna ses som en möjlighet för McCain-kampanjen att föra ned ekonomin något på agendan och sätta fokus på frågor där han anses vara starkare. Mot bakgrund av detta kan McCains beslut ses som en indikation på att McCain-kampanjen tror att ekonomin kommer vara en fråga som i hög grad lever ända fram till valdagen och att behovet av att profilera sig som stark ledare i förhållande till den ses som stort. En annan mer orimlig tolkning är att McCain-lägret ser vissa sprickor i sitt övertag då det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken sedan Palin och Joe Biden som har lång erfarenhet i dessa frågor äntrat valrörelsen.

 

Kommentarer
Postat av: kajsa

detta har inget med the economy att göra men ändå: vad tycker du om detta? http://www.newsweek.com/id/160080/page/1

jag e kluven.

2008-09-25 @ 03:57:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0