Battleground states och reklamstrategi

New York 47 dagar kvar. Paul Steinhauser, CNN skriver idag intressant här om deras, Time Magazine's och Opinion Research Corp.:s opinionsundersökning i fem s.k. Battleground States eller Swing States där valet tycks bli jämt vilket kan bli avgörande för det sammanlagda valresultatet.

Enligt undersökningen så är läget i Florida, vars stöd för George Bush till stor del avgjort de två senaste valen, lika, 48% vardera för de två kandidaterna. Obama har en ledning med 49 mot 47% i Ohio. Detta är dock inom felmarginalen. I North Carolina en traditionellt republikansk stat leder McCain men bara med en procent. Andra undersökningar visar emellertid på att ledningen är större. Indiana också det en stat som i regel röstar republikanskt ser också en ledning för McCain med 51% mot 45 för Obama, även detta resultat är dock inom felmarginalen. Wisconsin den femte stat som undersökts ger Obama ett större stöd än McCain, 50 mot 47%.

New York Times Electoral Map visar att läget är jämt i flera andra stater som Nevada, New Mexico, Michigan, Colorado och Virginia. Den visar också ett svagt övertag för Obama i Washington, Oregon, Minnesota, Iowa och Pennsylvania. Ett svagt övertag för McCain ses i Louisiana, North Dakota, Missouri och Montana.

Att Obama och McCain anser att dessa stater betyder mycket för valutgången syns i en undersökning genomförd av  University of Wisconsin Advertising Project som flera medier lyfter fram idag, bland andra New York Times och New York Post . Undersökningen studerar hur de två kampanjernas TV-reklamsatsningar sett ut 7-13 september. Där framgår bland annat att kampanjerna gjort sina största satsningar i Floriada, Michigan, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin. En annan intressant del i undersökningen är att 77% av Obamas reklamfilmer var negativa medan 56% av McCains reklamfilmer var negativa.

Att själva kampanjandet också fokuserar på dessa stater syns tydligt. Igår var både McCain och Palin i Michigan och idag är de i Indiana och Wisconsin. Obama var i sin tur igår i Nevada och idag är han i New Mexico medan Biden idag liksom igår befinner sig i Ohio.

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Du skriver jättebra! Spännande att följa valet genom dina tankar. Hoppas du mår bra! Kram C

2008-09-18 @ 18:26:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0