Möte med Kennedys rådgivare

New York 32 dagar kvar. Som uppladdning inför gårdagens debatt hade jag förmånen att lyssna till en av den amerikanska poltikens tungviktare Ted Sorensen, rådgivare och talskrivare åt John F. Kennedy, som var inbjuden till Foreign Policy Association här i New York för att tala om sina memorarer Counselor A Life at the Edge of History. Min flickvän Agnes som ju praktiserar på det svenska generalkonsulatet här i New York fixade en inbjudan åt oss.



Sorensen (bilden ovan) som var en av Kennedys medarbetare medverkade i presidentens ExComm-möten under Kubakrisen 1962 höll ett inspirerande anförande om förhandlingarna vid mötena under de tretton världshistoriskt avgörande dagar  i oktober som krisen varade. Från det att amerikanska spionplan upptäckte sovjetiska kärnvapenbaser på Kuba tills dess att Sovjetunionens marinfartyg vände om efter det att amerikansk flotta upprättat en blockad av Kubas kust. Trots sina 80 år kunde han i detalj berätta den fascinerande historien om hur man under mötena bollat olika handlingmöjligheter mellan sig, hur man skulle driva diplomatin gentemot sina allierade samt hur man brottats med de något dubbla budskap som kom från Sovjetunionens dåvarande ledare Nikita Khrushchev.

Med krisen som bakgrund kommenterade han även den pågående presidentvalrörelsen. Han jämförde John McCains beslut att avbryta sin kampanj till följd av den ekonomiska krisen med John F. Kennedys agerande under Kubakrisen då han för att inte avslöja  för Sovjetunionen vad han visste om deras kärnvapenbaser och vinna tid fortsatte med sitt planerade schema samtidigt som han förde intensiva förhandlingar i ExComm. Han tog också upp hur Barack Obamas vilja att föra samtal med Irans ledare och andra diktaturer inte är naivt utan snarare en del i politiken gentemot sådana aktörer  och han exemplifierade med hur Kennedy och andra presidenter fört diplomatisk dialog med Sovjetunionens ledare. Han framhöll även att han tycker att Obama har en Kennedyansats i sin utrikespolitiska vision att återta respekten för USA globalt. 

Sorensen behandlar givetvis Kubakrisen i sin bok som finns i svenska bokhandlar. För den som vill gräva djupare i krisen och Kennedyadministrationens agerande under den rekommenderar jag även Graham T. Allisons IR-klassiker Essence of Decision från 1971 eller Irving Janis kapitel om krisen i hans bok Groupthink från 1972.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och

Kommentarer
Postat av: Agnes

Du glömde nämna hur fantastisk han tyckte jag var!

2008-10-03 @ 19:52:46
Postat av: Joanna

Kristian! Har du börjat sälja dina rapporter? Gör det! PEPP!! Gör lockande texter på bloggen och sen SÄLJ, SÄLJ. Du är ju på rätt plats nu. Finns säkert massor av media som inte har folk på plats i NYC just nu. Och Bjurren, han reser väl runt i USA just nu.

2008-10-03 @ 21:14:49
Postat av: Smsa Låna

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din blogg, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din blogg på BlogLovin'!

2011-07-20 @ 09:16:43
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0