Florida och Ohio avgör?

New York 31 dagar kvar. Aftonbladet skriver idag i denna artikel om tio "swing states" eller "battleground states" där läget är jämnt vilket innebär att valresultatet där kan vara avgörande för hela valutgången. Precis som det skrivs i artikeln så är det i dessa och några fler som de båda kampanjerna nu riktar sitt fokus på och har så gjort sedan någon månad tillbaka. Ju närmare valdagen kommer så kommer nog detta antal minska något, allt är dock förstås beroende på opinionsutvecklingen. I veckan gav exempelvis John McCains kampanj upp Michigan vilket  framhålls i Aftonbladetartikeln. Högt uppsatta inom Barack Obamas kampanj sade att detta var veckans viktigaste viktigaste händelse trots att veckan bjöd på vicepresidentkandidatsdebatt.

När det gäller Aftonbladets tolkning av det aktuella opinionsläget så finns en del att tillägga. I artikelns skrivs att världens blickar åter kommer att riktas mot Florida och Ohio. De opinionsundersökningar som Aftonbladet tagit del av och som tycks vara hämtade från Real Clear Politics, vars resultat bygger på sammanställningar av flera olika undersökningar, visar mycket riktigt på att läget i dessa delstater är jämnt och har så varit under en lång tid. Men ser man till den sammanlagda ställningen av elektorsröster som Real Clear Poltics senaste sammanställning ger så avgör Florida och Ohio inte om det vore val idag. Obama leder där nu och det skulle ge honom en sammanlagd seger med 353 röster mot 185. Skulle McCain vända i dessa delstater så skulle han således få 232 elektorsröster vilket är 38 för lite för att vinna.

För att vinna valet måste McCain alltså vända opinionsläget i alla de delstater där Real Clear Politics uppger att Obama har en svag ledning. Om han inte lyckas med det då blir det mycket svårt för honom i och med att Obama har ganska stora övertag i de andra delstater som han leder i.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0