"That one" - ljumma analyser av gårdagens debatt

New York 27 dagar kvar. Analyserna av gårdagens debatt är något pliktskyldiga och minst sagt ljumma. De flesta experter på de stora tidningarna och TV-bolagen ser ingen klar vinnare och de drar därmed slutsatsen att debatten blev ett nederlag för John McCain. Han hade behövt ett brott i det momentum som Barack Obama har men debatten gav inget i det avseendet menar analytikerkåren. Exempelvis skriver Chuck Todd i linje med detta i sin artikel på NBC News idag. Samma uppfattning kommer fram i John McCormicks och Jill Zuckmans artikel i Chicago Tribune där de skriver att "...the debate was short on the sort of fireworks that could alter the campaign's trajectory."

De opinionsundersökningar som gjordes av flera mediabolag direkt efter debatten visar inte heller på någon förändring i valrörelsen. CNN och Opinion Research Corporations undersökning visar att 54% ansåg att Obama gjorde bäst ifrån sig i debatten medan 30% tyckte att McCain var bäst. I CBS News och Knowledge Networks undersökning där crika 500 osäkra väljare deltog såg 40% av dessa Obama som vinnare och 26% McCain.

Att McCains refererande till Obama som "that one" (ung. den där) i ett replikskifte är den enskilda sekvens under debatten som medierna slår upp störst känns som ett tecken på att den var ganska obetydlig för valrörelsen. Det var då energipolitik diskuterades som McCains uttalande föll. McCain lyfte fram presidenten George W. Bushs energilagförslag från 2005 som han menade innehöll en hel del godbitar till oljebolagen och sade "You know who voted for it? You never know. That one." samtidigt som han pekade på Obama. Han framhöll sedan hur han själv röstat emot förslaget.

Obamas kampanj var inte sena att reagera på uttalandet. Bill Burton, Obamas pressekreterare sade till ABC News att folk kommer att komma ihåg uttalandet. Steve Smith, rådgivare åt McCain, sade att Obamakampanjens reaktion på uttlandet var en skenmanöver. På ABC News skriver Rick Klein och Hope Ditto att uttalandet var nedlåtande men inte världsförändrande. De refererar emellertid till några skribenter som analyserar uttalandet lite djupare, bland andra Marueen Dowd kolumnist på New York Times. Hon skriver i sin kolumn idag att uttalandet kan ses som en varning från McCain till den vita befolkningen om den farlige andre (läs den svarte mannen). Kanske går hon lite väl långt i sin tolkning men kolumnen är intressant, läs den här.


Idag ansluter John McCain till Sarah Palin för valmöten i Bethlehem, Pennsylvania och Strongsville, Ohio. Barack Obama är idag i Indianapolis, Indiana och Joe Biden är tillbaka i kampanjandet i Tampa och Fort Myers, Florida.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0