One heartbeat away

New York 33 dagar kvar. Klockan nio ikväll östkusttid drabbar Joe Biden och Sarah Palin samman i den enda vice presidentvalsdebatten under denna valrörelse. De två ska under nittio minuter debattera utrikes- och inrikespolitik och allmänpolitiska frågor på Washington University i St. Louis, Missouri. Biden har under veckan laddat upp nära sitt hem i Wilmington, Delaware. Symboliskt har han haft ett hastigt ombyggt gym på Sheraton Suites som högkvarter. Palin har å sin sida haft John McCains ranch i Sedona, Arizona som uppladdningsplats och nedan finns en bild på hur hon tränar tillsammans med McCains rådgivare Randy Scheuneman.




Medierna har under de senaste dagarna vid sidan av kongressens förhandlingar om det ekonomiska krispaketet fokuserat hårt på Palin och Biden. Samtidigt bör man fråga sig vilken betydelse en vice presidentkandidatsdebatt har för valrörelsen och valutgången. Det gör Adam Nagourney, kolumnist på New York Times, i denna artikel. Han tonar ned betydelsen av debatten mot bakgrund av historisk erfarenhet. Men han kan inte komma ifrån att denna debatt är speciell till följd av den roll Palin fått i valrörelsen och hennes något osäkra uppträdande i ett antal TV-intervjuer vilket jag skrivit om tidigare på bloggen. Därför kan den få viss konsekvens för valutgången skriver han och jag måste vara benägen att hålla med.

Främst är det Palins prestation som kan bidra till att debatten får betydelse. CBS News politiske reporter  Brian Montopoli skriver i denna artikel att debatten kan avgöra hennes öde som vicepresidentkandiadat. Palins ovan nämnda uppträdande i intervjuer med Katie Couric på CBS News och ABC News Charlie Gibson innebär att tveksamheten växt kring att hon vid en eventuell seger för McCain skulle vara ett hjärtslag från presidentposten.

Förväntningarna på henne är således låga inför kvällen och det torde inte krävas mycket av henne för att hennes prestation ska uppfattas som godkänd. Skulle hon däremot göra bort sig genom att visa på kunskapslyckor, göra grova felsägningar, ha svårt att få fram orden eller liknande så kan konsekvenserna bli stora för henne och för McCain och hans kampanj. Ifrågasättandet av henne skulle med all säkerhet bli allt mer högljut och McCains omdöme skulle kunna ifrågasättas. Värdet av att ha Palin vid sin sida, vilket gav ett uppsving för McCain-kampanjen då hon utnämndes, kan också spelat ut sin roll långt innan väljarna går till valurnorna.

Palin har emellertid i och med hennes guvenörskandidatur stor erfarenhet av debatterande. Hon kan formatet och hennes korta och ganska generaliserande svar kan fungera väl. Kan hon dessutom  få ut budskapet om sig själv som en vanlig amerikan vilket hon gjort tidigare genom uttalanden som att hon är en vanlig hockey-morsa, en Joe Six Pack (ung. medelsvensson) och att hon och hennes familj förlorat 20 000 dollar på börsraset så kan hon mycket väl lyckas i debatten. Då skulle vi möjligen få se en ny Palin-effekt i opinionen och momentumet kan svänga över till McCain-kampanjen.

Biden då, han står definitivt i skuggan av Palin i uppsnacket inför debatten och han tycks ha allt att förlora. Under veckan har han, hans kampanj och Obama-kampanjen nedtonat förväntningarna på honom genom att framhålla Palin som en skicklig debattör. David Wade, talesman för Biden-kampanjen, har exempelvis sagt att han tror att Palin kommer göra bra ifrån sig tack vare hennes erfarenhet från tidigare debatter och som TV-journalist.

Att Palin är kvinna är något som kan ligga Biden i fatet. Om han går på Palin för hårt kan han riskera att framstå som sexistisk eller auktoritativ. Till Washington Posts presidentvalsblogg The Sleuth säger emellertid ovan nämnda Wade att kön inte är en har så stor betydelse. Han exemplifierar med hur Hillary Clinton behandlades av Biden och de andra demokratiska kandidaterna under primärvalsdebatterna. Samtidigt har Biden tränat inför kvällens debatt mot Michigan-guvenören Jennifer Granholm. Han har under veckan även varit i samtal med Geraldine Ferraro som var demokraternas vice presidentkandidat vid valet 1984 samt Hillary Clinton och Barbara Boxer, demokratisk senator från Kalifornien. Det skriver Washington Post om här.

Bidens förmåga att göra uppseendeväckande uttalanden kan också skapa problem för honom. Han har vilket jag skrivit om tidigare gjort uttalanden som ställt till vissa problem för Obamas kampanj. Minsta tendens till detta kommer användas till hans nackdel av McCainlägret och republikanska pundits då debatten spinns ikväll och under morgondagen.

Den långa erfarenheten som politiker i Washington kan också komplicera debatten för Biden. Han har genom åren varit del i många politiska beslut och röstat om otaliga lagförslag. Det innebär att han kan kritiseras för beslut som han stött och som inte inte fallit ut väl. Han kan dessutom utsättas för så kallad "Gotcha journalism" d.v.s. "du sa en sak då men säger en annan sak nu"-argumentation. Man får emellertid inte bortse från att Biden har lång erfarenhet av debatter efter bland annat två presidentvalrörelser och sin flera decennier långa tid som politiker i Washington. Lärdomarna om dos and don'ts borde således vara stor.

Det kan nog bli en ganska spännande kväll! Om du är sugen på att kolla så sänder CNN det hela med start 03.00 svensk tid.


Medan Palin och Biden är i St. Louis, Missouri hela dagen så är Barack Obama Grand Rapids och East Lansing, Michigan och John McCain befinner sig i Denver, Colorado.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0