Nashville bjuder in till debatt

New York 28 dagar kvar. Debatt mellan John McCain och Barack Obama ikväll. Denna gång är det Belmont University i Nashville, Tennessee som bjuder in de två presidentkandidaterna till debatt i så kallad "Town hall"-mötesformat. Det innebär att McCain och Obama kommer att utfrågas av den cirka 100 personer stora publiken och av debattens moderator NBC:s nyhetsankare Tom Brokaw.

Brokaw kommer att ställa 6 till 7 frågor som han valt ut från de ungefär 6 miljoner frågor som sänts in till debattorganisatörerna av väljare runt om i landet. Publiken kommer i sin tur att få ställa cirka 10-15 frågor. Om publiken så kan det sägas att den valts ut av Gallup som sökt efter oberoende väljare som ännu inte bestämt hur de ska rösta. Frågorna förväntas självklart att kretsa kring ekonomin men även frågor av allmänpolitisk  karaktär och om utrikespolitik är att förvänta. Förutom frågornas härkomst så är upplägget det samma. Debatten är 90 minuter lång, de två kandidaterna ges två minuter var för att svara på varje fråga och sedan ges en minut till diskussion kring frågan. New York Times presidentvalsblogg The Caucus ger detaljerna här.

Town Hall-formatet ger debatten goda förutsättningar att bli riktigt intressant i alla fall om man ska tro Bill Schneider, politisk analytiker CNN. Enligt CNN:s presidentvalsblogg The Ticker så menar Schneider att denna typ av debatt ofta kan erbjuda spänning och dramatik åt valrörelsen tack vare frågornas oförutsägbarhet.

I mediernas debattuppladdning så framhålls det att Town Hall-formatet passar McCain. AP skriver exempelvis här att "The town hall is McCain's signature..."  och de hävdar att han byggt sitt "Straight Talk"-rykte genom sådana möten under presidentvalskampanjen 2000. Rick Klein och Hope Ditto är inne på samma sak i denna artikel på ABC News men de skriver att utvecklingen i valrörelsen kan ge McCain problem.

Den ekonomiska krisen ger honom problem men de lyfter fram helgens och måndagens offensiver av negative campagning från de båda kampanjerna och frågar sig om McCain verkligen vill ägna sig åt smutskastning i då väljarna är så involverade i debatten i och med formatet. CNN:s Schneider är inne på samma sak när han säger "If either of the candidates tries to go negative when you're with an audience of ordinary voters, they don't like it /.../ so that's going to be hard to do in a town hall format." Klein och Ditto ser det emellertid som att McCain inte har något val, tiden börjar ticka ifrån honom.

Obama då? I Music City som Nashville kallas gäller det för honom att hålla fast vid samma ton som tidigare och göra det fram till valdagen enligt Domenico Montanaro i denna artikel på NBC News. Den ekonomiska krisen spelar Obama i händerna vilket visar sig i opinionsundersökningarna. Vi kan nog därmed förvänta oss en Obama som likt vid den förra debatten kommer att koppla ihop McCain till presidenten George W. Bushs politik i allmänhet och hans ekonomiska politik i synnerhet. Han kommer nog även att stå upp i McCains attacker mot honom, allt enligt New York Times The Caucus.

Klockan nio ikväll östkusttid börjar det, d.v.s. tre inatt i Sverige. Flera av de stora TV-bolagen livestreamar på sina hemsidor så det är bara att ställa klockan!


Medan Barack Obama och John McCain laddar upp i Nashville, Tennessee idag så är Sarah Palin i Jacksonville och Pensacola, Florida och Greenville, North Carolina. Joe Biden är fortfarande kvar i sitt hem i Wlmington, Delaware.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0