Landslide för Obama på gång eller?

New York 26 dagar kvar. De flesta bedömare hos de stora medierna är överens om att John McCain får det tufft att vända  Barack Obamas momentum  valrörelsen, se exempelvis Washington Posts presidentvalsblogg The Fix. Tal om en eventuell landslide, eller jordskredsseger, för Obama börjar nu även dyka upp. Metro här i New York, kanske ingen stor medieaktör, skriver i denna artikel idag att allt nu pekar på det. En koll på utvecklingen i opinionsmätningarna hos Real Clear Politics och Rasmussen under den senaste veckan stödjer inte detta i alla fall om man ser nationellt. De pekar snarare på att McCain knappar in. Vissa intressanta tendenser i en del delstarer som pekar åt lite olika håll kan också skönjas.

Real Clear Politics (RCP), som bygger sina resultat på medelvärden från andra opinionsundersökningar  ser i sin nationella mätning inte någon direkt förändring i opinionsläget. Förra torsdagens mätning visade på ett övertag för Obama på 5,7% medan dagens visar att Obama leder med 5,6%. Under veckan som gått har emellertid hans ledning varierat mellan 6,1 och 5,2%. I Rasmussen Reports som tillfrågar ett något större antal personer än de flesta andra opinionsinstitut ses samma utveckling men något tydligare. I torsdags ledde Obama med 7% enligt deras mätning men nu är ledningen nere i 5% från att ha varit 8-procentig under måndagen och tisdagen villket är den största ledning han haft mot McCain.

När det gäller läget i de battleground stater där ställningen mellan de två kandidaterna är jämn och där valet därmed i princip kommer att avgöras syns emellertid vissa förändringar som är till Obamas fördel, men de flesta är små och pekar inte på något nytt läge. Obamas försprång är således fortsatt stort. Eftersom Rasmussen inte haft några undersökningar sedan i söndags så är de följande siffrorna Real Clear Politics.

Den intressantaste förändringen är att Obama ökat sin ledning i Pennsylvania från 7,9 till 13,8%. I New Hampshire syns också en stor ökning för Obama, från 1,3 till 10,7%. Obama har också enligt RCP lyckats vända McCains nästan 2-procentiga övertag i Missouri och leder nu där med 0,3%. RCP visar i övrigt på ökningar för Obama på mellan 2 till 3% i Ohio, Nevada, Wisconsin, Washington, Virginia och New Jersey. De visar även att läget är oförändrat i Florida där Obama leder med 4%, i North Carolina där han leder med 0,6% och i Michigan där ledningen för honom är 7%. McCain kampanjar i och för sig inte i Michigan så allt talar för att Obama vinner där. Den enda av de jämna delstater där Obama tappar är Colorado, men förändringen är bara på 0,4-procentenheter. McCain som endast leder i en av de jämna delstaterna nämligen Indiana stärker där sin ledning från 2,2 till 2,5%.

Att Obama stärkt sin ledning i Virginia innebär att han har femprocentiga eller större övertag i ett så stort antal delstater att han skulle vinna om det vore val idag med 277 elektorsröster (270 krävs för att vinna). Det innebär att han inte behöver vinna någon av battleground staterna medan McCain måste vända ganska stora övertag för Obama. Men siffrorna bär givetvis med sig stora osäkerheter. De som tillfrågats är få och intervallet är inte ganska kort. Eftersom inga stora förändringar kan ses så är nog loppet inte riktigt kört för McCain men tiden håller på att ticka ifrån honom. Om den lilla vänding som syns nationellt i Rasmussens mätning även kan visa sig i battleground staternas mätningar ja då kan det bli ett tajt race.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0