Fact checking

New York 31 dagar kvar. En intressant del i de amerikanska mediernas bevakning av presidentvalrörelsen är fact checking, d.v.s. granskning av president- och vicepresidentkandidaternas uttalanden av faktakaraktär. Fact checking finns på de flesta av de stora mediaaktörernas hemsidor, det är bara att söka runt lite.

Så fort en ny TV-reklam släppts från någon av de två kampanjerna granskas de fakta som presenteras i den. I bevakningen av debatterna utgör fact checking givetvis en viktig del. Granskingen är helt klart läsvärd men dess betydelse för valrörelsen måste nog ifrågasättas då det är svårt att se att den vanlige väljaren orkar sätta sig in i de ganska komplicerade och ofta långdragna utläggningarna.

Washington Post samlar sin faktagranskning under rubriken The Fact Checker på deras hemsida. Där granskas de fakta som levererades av Joe Biden och Sarah Palin under torsdagens debatt rörande utrikes-, energi och skattepolitik ingående. En lite udda och rolig granskning är den kring Bidens uttalande under debatten att han bjudit in väljare till en restaurang i hans hemstad Wilmington, Delaware. Enligt The Fact Checker så stängde restaurangen på 1980-talet!

New York Times faktagranskning finns på deras presidentvalsblogg The Caucus under taggen Check Point. Där uppmärksammas bland annat att Palin sade att USA:s befälhavare över trupperna i Afghanistan heter McClellan vilket är fel då han heter McKiernan. Där skrivs även läsvärt och mycket om de två vicepresidentkandidaternas fakta om bland annat skatter och Irak. 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0