En halv seger för Palin

New York 33 dagar kvar. "Can I call you Joe?" Med den frågan då hon och Joe Biden möttes på podiet inlädde Sarah Palin sitt första debattframträdande på nationell nivå. Hennes första inlägg om den nuvarande ekonomiska krisen inledde hon  i samma anda genom att lyfta fram hur fotbollsföräldrar diskuterar sina ekonomiska problem under söndagens match. Palin avslöjade därmed den folkliga agenda som var ett av hennes huvudspår genom debatten i St. Louis ikväll. Hon kom genom debatten att återkomma till att John McCain och hon är Mavericks och att hon är en medelsvensson från Alaska, ja hon nämnde både "joe six pack" och "hockey mom" samt att hon och hennes man Todd är main streeters.

Palin lyckades emellertid inte bara att positionera sig som en vanlig amerikan och McCain som en kandidat som förstår väljarna. Hon stod även upp väl de sakfrågor som debatterades. Hon gick hårt åt Barack Obama då det gällde hans skattepoltik och politik gentemot Irak. Hon lyfte även fram Obamas uttalande att han skulle föra samtal med Iran och andra diktatorer som ett exempel på naivitet och dåligt omdöme. Dessutom kunde hon på ett tydligt sätt presentera såväl hennes och McCains skattepolitik och energipolitik. 

Samtidigt uttalade hon sig flera gånger ganska svepande och generaliserande, inte minst då det kom till de utrikespolitiska frågorna. Hon bytte också ämne ganska ologiskt vid några tillfällen, exempelvis då hon började prata om Afghanistan då frågan om den amerikanska kärnvapendoktrinen diskuterades. Att hon följde någon form av manus blev då rätt så tydlgt.

Palin gjorde överlag ändå ett framträdande som överträffade förväntningarna. Hon gjorde definitvt inte bort sig och bör nog inte mot bakgrund av detta kunna ses som ett problem för McCain-kampanjen. Möjligen kan hennes prestation ge henne ett nytt uppsving i valrörelsen men då krävs en bra spinn av republikanska aktörer.

Joe Biden gjorde å sin sida ett stabilt intryck. Han presenterade Obamas och hans  egen poltik med temat förändring väl och gick hårt åt McCains politiska förslag särskilt de gällande ekonomin och Irak. Han slog även hårt ned McCains utmålande av sig själv som en Maverick. Att debatten till stor del kom att handla om Obama och McCain passade Biden väl då han kunde gå på hårt utan att riskera att framstå som en översittare eller sexist. Han höll också tungan rätt i munnen och sade inget uppseendeväckande. Palins avsaknad  av erfarenhet av debatter på nationell nivå vilket innebar att hon främst koncentrerade sig på det hon själv skulle säga gjorde det lätt för Biden då han slapp motfrågor och kritik från henne.

Biden hade allt att förlora men han gjorde det inte. Det är emellertid svårt att se att han vann. Istället visade han att Obama har hans fulla stöd och att han skulle fungera väl som vicepresident.

En höjdpunkt under debatten var då Biden presenterade McCains och Palins sjukvårdspoltiik som den "the ultimate bridge to nowhere". En annan var då Palin parafraserade Reagans uttalande i 1980 års presidentvalsdebatt mot Jimmy Carter då hon sa "There you go again Joe" när han Biden sammanlänkade McCain med nuvarande presidenten George W. Bush. Att  Biden även nästan bjöd på ett "Muskie moment" då han pratade om sin frus död var givetvis också en annan spännande passage. Intressant och roligt var också att Palin flera gånger flirtade med tittarna, bokstavligt alltså.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0