Debatt utan vinnare

New York 28 dagar kvar. Precis som i den förra debatten mellan John McCain och Barack Obama så blev kvällens sammandrabbning mellan de två på Belmont University i Nashville, Tennessee jämn. Town Hall-formatet som innebar frågor från både publiken och moderatorn Tom Brokaw från NBC gav en debatt kring sakfrågorna. De smutskastningskampanjer som både McCain och Obama lägret ägnat sig åt under de senaste dagarna lämnades åt sidan då attackerna mot motståndaren rörde dennes förda eller föreslagna politik. Det annorlunda frågeupplägget till trots så kom debatten i likhet med den förra mellan de två att först röra ekonomin för att sedan gå över till utrikesfrågorna.

Då det gällde de ekonomiska frågorna som självklart till stor del kretsade kring den ekonomiska krisen så var det ändå segmentet som rörde sjukförsäkringar och pensioner som var intressantast. Obama och McCain har inte debatterat detta med varandra tidigare och deras svar sade en hel del om deras syn på statens roll och hur de vill beskatta det amerikanska folket. Medan Obama står för ökad skattefinansiering så vill McCain se mer marknadslösningar på området. I likhet med tidigare så gick McCain på Obama om hans röstande som senator mot skattesänkningar och för skattehöjningar medan Obama kopplade samman McCains ekonomiska politik med presidenten George W. Bushs. McCain anklagade även Obama för att höja skatterna medan Obama lät publiken veta att McCain vill föra en skattepolitik som innebär skattelättnader för de allra rikaste. Två olika typer av skattepopulism om ni så vill.

En annan intressant del av de ekonomiska frågorna var de som gällde energifrågan där de två kandidaterna gav två olika svar angående framtida energilösningar då Obama framhöll energibesparingar, kärnkraft, ren kolkraft och förnyelsebar energi medan McCain sade sig vilja satsa på  främst USA-producerad olja men även förnyelsebar energi.

Utrikesfrågorna kändes även de igen då åter Afghanistan/Pakistan och Ryssland behandlades. Nytt var att Israelfrågan kom upp i och med en fråga om de båda kandidaternas reaktioner på ett eventuellt iranskt angrepp mot landet. Att det inte förekom några frågor om kriget i Irak var också nytt. Samtidigt drog sig inte McCain och Obama från att gå in på Irakfrågan, McCain genom att hävda att Obama haft fel om surge-strategin och Obama för att McCain haft fel om möjligheten att tidigt vinna kriget. McCain framhöll vidare sin utrikespolitska erfarenhet och han gick även hårt åt Obama angående hans syn på amerikanskt militärt engagemang i Pakistan. Obama stod visserligen upp bra men gick nog på en liten nit när han istället för att som McCain säga att USA skulle stödja Israel i ett motangrepp mot Iran om de utsätts för ett angrepp utan att gå till FN:s säkerhetsråd började prata om vikten av diplomati gentemot Iran.

Några slutsatser då. Enligt min mening så var kvällens debatt ganska lam och avslagen. Kanske var det debattformatet som bidrog till detta. Jag är visserligen fascinerade av det då debattörerna verkligen kommer nära sina väljare och bryggan mellan politiker och folk för en stund överbryggs. Men ikväll förhindrade det anföranden som knöt ihop de små frågorna med kandidaternas visioner för landet  vilka kan vara så värdefulla.  De träffsäkra angreppen saknades också. Debatten såg därför i mitt tycke ingen tydlig vinnare vilket måste ses som negativt för McCain. Han och hans kampanj var säkert ganska övertygade om att debatten inte skulle bli någon avgörande vändpunkt i valrörelsen vilket tidpunkten för deras smutskastningskampanj indikerar. Men Obama bjöd inte heller in dem i racet då han inte visade på några tydliga blottor som skulle kunna exploateras för republikansk spinning. Det känns därför som att det kommer att bli riktigt smutsigt framöver.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , och

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0